Hackeři útočí na ropné firmy, chystá se další Stuxnet?

Reuters David Slížek, Reuters
12. 12. 2011 15:25
Světoví producenti ropy a zemního plynu hlásí vzrůstající počet útoků na jejich počítačové sítě. Roste přitom i jejich rafinovanost a profesionalita.
Plynovod by měl vyústit v rakouském Baumgartenu.
Plynovod by měl vyústit v rakouském Baumgartenu. | Foto: Nabucco

Profesionální hackeři si zdá se našli nový cíl - světové producenty ropy a zemního plynu. Šéfové těchto firem potvrzují, že útoky na jejich sítě jsou stále častější a stále lépe naplánované.

"Až se někdo dostane do míst, kde se ovládá otvírání a zavírání ventilů, asi si dovedete představit, co se stane," popsal možné nebezpečí vedoucí IT Shellu Ludolf Luehmann.

"Bude to stát životy lidí, bude to stát produkci, bude to stát peníze, způsobí to požáry, velké znečištění a obrovské škody na životním prostředí," řekl na kongresu olejářů v Doha.

Komerční záměry

Téměř všechny systémy pro produkci a distribuci energií na světě jsou řízeny počítači.

"Zaznamenali jsme vzrůstající počet útoků na naše systémy. Mají různé motivace - zločinné nebo komerční," uvedl Luehmann.

"A roste hlavně počet útoků s jasně komerčními záměry, které se soustřeďují na náš výzkum s cílem získat konkurenční výhodu," dodal.

Varování pro Česko

Svět energetiků se změnil v roce 2010 po odhalení viru Stuxnet. Ten napadl komponenty nukleárního komplexu v Íránu. Od té doby ale hackeři dále pokročili.

Podle Luehmanna se množí útoky plánované a prováděné po delší dobu - hackeři nenápadně sbírají informace třeba celé týdny nebo měsíce než zaútočí na zvolený cíl.

V říjnu experti z firmy Symantec zveřejnili zprávu o viru Duqu, který se zaměřoval na infikování evropských energetických společností.

Varování před ním dostali i ochránci českého kyberprostoru, kteří na možné nebezpečí upozornili správce českých energetických sítí. Duqu zřejmě sbíral data k nějakému budoucímu útoku.

Vydělávání na zmatku

Energetika je na případné útoky obzvláště citlivá.

Pokud by se hackerům podařilo vyřadit dočasně z provozu jen jednoho z velkých dodavatelů ropy a zemního plynu, vedlo by to k okamžitému zvýšení cen na už tak dost nervózních  trzích.

Hackeři by tak mohli vydělat hodně peněz na tom, že by na trhu sázeli na změny cen, které sami svým útokem vyvolají.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy