Hackeři napadli Van Rompuye, ukradli e-maily o Řecku

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 7. 2012 17:55
Do pošty evropského prezidenta a dalších úředníků se špióni dostali loni v létě
Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy
Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy | Foto: Reuters

Brusel - Před hackery nejsou v bezpečí ani nejvyšší představitelé Evropské unie. Jak nyní vyšlo najevo, jejich obětí se loni stal prezident EU Herman Van Rompuy a s ním dalších deset úředníků.

Jak informovala agentura Bloomberg, podvodná skupina se v minulém roce dostala k poště zástupců EU celkem čtyřikrát, a to v průběhu deseti červencových dnů.

Eurokrize v přímém přenosu

Schránku evropského prezidenta se jim přitom povedlo prolomit právě v době, kdy mezi zástupci EU probíhaly důvěrné diskuse ohledně druhého balíčku na záchranu Řecka. O finanční záchraně jihoevropské ekonomiky měl Rompuy v té době jednat s čelními představiteli EU včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

Kromě e-mailů se útočníci dostali i ke všem přiloženým souborům, píše EU Observer. Tiskové oddělení Evropské rady vydalo ovšem prohlášení, že se k tajným dokumentům špioni dostat nemohli, neboť jsou uložené na samostatné počítačové síti, která na rozdíl od e-mailu není napojená na internet.

Někdejší belgický prezident, který vede Evropskou radu od podzimu 2009, odmítl incident komentovat.

Stojí v pozadí Čína?

Na útok přišla skupina amerických akademiků a bezpečnostních expertů při sledování hackerské skupiny, která se označuje jako Comment Group, případně Byzantine Candor. 

Ta by mohla být napojená na čínskou vládu, spekulují vyšetřovatelé. Použitá strategie totiž byla podle nich založená na praktikách, které běžně používají vládní agentury.

Že je spolek napojen na čínskou Lidovou osvobozeneckou armádu, vyplývá i z diplomatického telegramu z roku 2008, který byl zveřejněn na WikiLeaks. Samotní vyšetřovatelé tuto souvislost ještě nepotvrdili.

Čínský kabinet ale opakovaně popřel, že by se na jakékoliv kyberšpionáži podílel.

EU nebyla jediným cílem

Kromě Rompuye se hackeři dostali do schránky také koordinátorovi EU pro boj proti terorismu nebo generálnímu tajemníkovi Úřadu Evropské unie pro zahraniční akce.

Zoltan Martinusz, který patří mezi další oběti, sdělil Bloombergu, že o útoku neměl tušení. Další úředník, který si přál zůstat v anonymitě, tvrdí, že o hackerské akci obdržel avízo již v minulém roce.

Kromě vedení Evropské rady napadla skupina také americkou ropnou společnost Halliburton, Mezinárodní republikánský institut a přibližně dvacet dalších institucí. Kromě obřích tabákových společností mezi nimi nechyběly nevládní organizace, které se zabývají lidskými právy, nebo italská restaurace na Manhattanu.

Před kyberzločiny varoval v půli července i americký prezident Barack Obama, který je označil za jednu z nejzávažnějších hrozeb, kterým federace čelí. Stejně tak šéf Národní bezpečnostní agentury USA, podle něhož firmy z celého světa utratí za ochranu bilion dolarů denně.

 

Právě se děje

Další zprávy