Google znevýhodní pirátské servery

tl
14. 8. 2012 9:06
Google vyšel vstříc autorům a mění systém řazení výsledků vyhledávání
Foto: Reuters

Od včerejšího dne by mělo být o něco těžší vyhledávat nelegální obsah pomocí Googlu. Do řadícího systému PageRank, který určuje, jaké odkazy jsou při vyhledávání zobrazovány nejvýše, byl totiž zaveden nový parametr. Tím je počet stížností týkajících se autorských práv, které byly na dané pirátské weby podány.

Servery, které odkazují na torrenty a warez, tedy Googlem stále vyhledat půjde, nicméně budou se zobrazovat až na dalších stranách výsledků. Firma Google tento krok učinila poté, co čelila řadě stížností ze strany mnoha autorů a firem, kterým vadilo, že nelegální obsah lze pomocí Googlu dohledat příliš snadno.

YouTube opatření neohrozí

Držitelé autorských práv by samozřejmě nejraději viděli, kdyby Google odkazy na pirátské servery odstranil úplně, nicméně firma samotná se vyslovila, že jí nepřísluší posuzovat, zda dané servery porušují autorova práva a jediný, kdo o tom může rozhodnout, je soud.

Toto protipirátské opatření by mohlo teoreticky ohrozit i servery jako YouTube, protože jsou také plné neautorizovaného obsahu. YouTube je ale natolik populární, že řadící systém ho mezi první výsledky vyhledávání přeci jen zařadí. Podobně tomu bude ale zřejmě i u populárních serverů, na kterých nelegální obsah koluje ve velkém a ohroženy budou spíše jen ty méně známé.

 

Právě se děje

Další zprávy