Google vyráží do boje s nelegálním stahováním

tl
16. 10. 2012 12:25
Internetový gigant se dohodl se studiem 20th Century Fox
Internetový obchod s aplikacemi, filmy, hudbou a knihami od Googlu.
Internetový obchod s aplikacemi, filmy, hudbou a knihami od Googlu. | Foto: Aktuálně.cz

Filmová studia se čím dál více potýkají s internetovým pirátstvím, a přicházejí tak každým rokem o významnou část svých příjmů. V boji proti nelegálnímu stahování jim nyní chce pomoci Google, jehož internetový vyhledávač přitom často slouží jako nejjednodušší cesta, jak se k pirátským kopiím filmů dostat.

Internetový gigant se totiž před nedávnem dohodl se studiem 20th Century Fox na tom, že více než 600 jeho filmů a televizních pořadů nabídne ve svém obchodě Google Play a na serveru YouTube, přičemž cena legálně stažených filmů by měla být zlomkem ceny originálního DVD.

Filmy za rozumnou cenu

Google doufá, že pokud filmy, které bude nabízet, nebudou předražené, lidé jim dají přednost před stahováním nelegálních kopií. Za nízké ceny sice už dnes filmy nabízejí například internetové videopůjčovny, ty se ale příliš vysoké oblibě netěší, protože většinou poskytují poměrně omezenou nabídku filmů.

Prodej filmů přes Google by mohl způsobit podobnou revoluci jako kdysi obchod s hudbou iTunes. Když se totiž Apple domluvil s vydavateli a začal legálně prodávat hudbu za rozumnou cenu, velká část lidí od nelegálního stahování nebo kopírování CD ustoupila.

Nová služba od Googlu odstartuje nejprve ve Spojených státech a postupně se dostane i do ostatních zemí světa. Její příchod nepochybně ocení i čeští tvůrci a producenti, kteří jenom za minulý rok přišli kvůli nelegálnímu stahování o 610 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy