Google ve Francii blokuje slova torrent a rapidshare

Kultura Kultura
26. 7. 2012 7:35
Francouzský nahrávací průmysl zvítězil na softwarovým gigantem
Foto: Reuters

Pokud byste byli ve Francii a chtěli jste přes Google najít něco s dovětkem torrent, rapidshare nebo megaupload, nejpopulárnější internetový vyhledávač vám příliš nápomocný nebude. Na základě rozhodnutí francouzského nejvyššího soudu totiž musí tyto výrazy blokovat z důvodu boje proti internetovému pirátství.

Podnět k soudu přišel od organizace Syndicat National de l'Édition Phonographique (SNEP) hájící zájmy francouzského nahrávacího průmyslu. Ta se k němu obrátila s tím, že dané výrazy jsou ve vyhledávání Googlu na vzestupu a společnost se tak na pirátech přiživuje.

„Jedná se o první takové rozhodnutí ve Francii, které jasně značí, že vyhledávače by se měly podílet na regulaci internetu," mnul si ruce v oficiálním prohlášení ředitel SNEPu David El Sayegh.

Organizace přitom už dříve neuspěla se stejným požadavkem u nižších soudů. Důvodem zamítnutí bylo, že se nejedná o přímé porušení autorského práva. Nicméně nejvyšší soud rozhodnutí zvrátil s odůvodněním, že žalobní nárok byl vznesen se záměrem předejít protiprávnímu jednání.

Snaha vymýtit pirátství silnější než svoboda internetu

Dle vyjádření soudu Google nemůže být přímo zodpovědný za chování svých uživatelů. Ti se ostatně musí ke kýženým ilegálním souborům sami proklikat a internetové pirátství je tedy jejich vlastní rozhodnutí. Zablokování několika slov jim však cestu za „závadným materiálem" přinejmenším výrazně zkomplikuje.

Google tak musí dané výrazy zablokovat v našeptávací službě Autocomplete a slova nesmí zobrazovat ani služba Instant, tedy vracení výsledků vyhledávání přímo v průběhu psaní dotazu.

„Algoritmus služby Autocomplete je založený na aktivitě našich uživatelů," vyjádřil se zástupce společnosti pro technologický server The Register. Soudní rozhodnutí softwarového giganta nepotěšilo. Ten se totiž už nyní snaží v našeptávači blokovat výrazy související s internetovým pirátstvím, ovšem na základě vlastních interních pravidel.

 

Právě se děje

Další zprávy