Nová konkurence pro Apple či Samsung. Vlastní telefony představil Google

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 10. 2016 21:43
Google představil první telefony Pixel a virtuální realitu Daydream. Firma uvede na trh dvě varianty chytrých telefonů s různou velikostí displeje, cena přístrojů bude začínat na 649 dolarech (téměř 15 700 Kč). Novinky budou využívat chytrého asistenta, kterého lze ovládat hlasem.
Produktová manažerka Googlu Sabrina Ellis představuje nový telefon
Produktová manažerka Googlu Sabrina Ellis představuje nový telefon | Foto: Reuters

San Francisco - Americká internetová společnost Google představila novou řadu chytrých telefonů, která ponese značku Pixel. Firma uvede na trh dvě varianty s různou velikostí displeje, cena přístrojů bude začínat na 649 dolarech (téměř 15 700 Kč). Smartphony budou na trhu soupeřit například s telefony iPhone firmy Apple.

Google začíná přijímat na nové telefony objednávky. Přístroje budou mít úhlopříčku pět palců (12,7 centimetru) nebo 5,5 palce (14 centimetrů). Uživatelé telefonů budou moci využívat novou službu Google Assistant, která disponuje umělou inteligencí. Firma poukázala rovněž na špičkovou kvalitu digitálního fotoaparátu či na vysokou rychlost dobíjení baterie.

Google Pixel
Google Pixel | Foto: Reuters

Google zatím prodával chytré telefony pod značkou Nexus, kterou uvedl na trh v roce 2010, aby s její pomocí předváděl nejlepší funkce svého operačního systému Android. Do propagace těchto přístrojů ale podle odborníků vkládal relativně malé úsilí a telefony většinou končily v rukou skalních příznivců Googlu.

Firma kromě nových telefonů Pixel představila i další zařízení, například systém pro virtuální realitu Daydream View či chytré reproduktory Google Home reagující na hlasové příkazy. Daydream View se bude prodávat za 79 dolarů (1900 Kč) a Google Home za 129 dolarů (3100 Kč).

Google vydělává většinou na softwaru a na digitální reklamě. Firma ale v boji o přízeň zákazníků klade čím dál větší důraz na hardware. Analytička Julie Asková ze společnosti Forrester Research si myslí, že nové přístroje by mohly Googlu pomoci udržet jeho služby v centru pozornosti.

Systém pro virtuální realitu Daydream View
Systém pro virtuální realitu Daydream View | Foto: Reuters

Společnost Google provozuje největší internetový vyhledávač na světě, zatímco její operační systém Android tvoří základ většiny chytrých mobilních telefonů. Americký konkurent Apple naopak používá svůj operační systém iOS. Navíc pracuje na vlastních službách, jako jsou například mapy, aby jimi na svých telefonech iPhone nahrazoval aplikace Googlu.

Čím dál více vlastního softwaru využívá ve svých telefonech rovněž jihokorejská společnost Samsung, která je největším výrobcem smartphonů s operačním systémem Android na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy