Google hromadně ruší účty svých uživatelů

LP Fish
25. 7. 2011 14:30
Google se snaží přimět uživatele své sociální sítě používat pravá jména, ne vymyšlené přezdívky
Foto: ČTK

Na konci minulého týdne zaznamenala řada uživatelů nové sociální sítě Google + nepříjemný fakt. Během 24 hodin bylo vymazáno velké množství účtů. Většinou šlo o účty, které měli jako profilové jméno přezdívku. Podle serveru Zdnet.com se tak Google snaží odradit ostatní, kteří na internetu nechtějí prozrazovat svou pravou identitu.

Zpřísnění pravidel Google omlouvá podobnými pravidly u konkurenčního Facebooku. Ta jsou však dodržována jen velmi laxně a k rušení účtů dochází spíš po někdy oprávněných, jindy manipulativních upozorněních ostatních uživatelů.

Smazané celebrity

Zájem internetových médií vzbudilo především mazání účtů lidí, kteří sice používají přezdívku, ta je ale díky jejich činnosti veřejně známá a v mnohých případech také svázaná s konkrétním obličejem. Účet tak byl vymazán například elitnímu členovi iPhone Dev Teamu s přezdívkou MuscleNerd, který se podílí na fungování jailbreakové komunity, zodpovědné za prolomení ochrany iPhonu i iPadu. Účet byl zrušen například také známému nerdcore rapperovi s přezdívkou Doktor Popular.

Skutečný rozruch však způsobilo vymazání účtu Limor Fried používající přezdívku Lady Ada. Ta se totiž zabývá již několik let open source hardwarem, má vlastní heslo na Wikipedii a v tomto roce dostala cenu časopisu Fast Company jako Nejvlivnější žena v oblasti technologií. Její činnost ji dokonce dostala i na obálku celosvětově distribuovaného "hlasu geeků", časopisu Wired. "Udělali by totéž v případě Lady Gaga," ptá se na serveru Zdnet.com jejich pravidelná autorka (používající - jak jinak - přezdívku) Violet Blue. A zároveň uvádí, že na Google+ je dnes hned několik účtů s tímto jménem/přezdívkou.

Arogance k ex-zaměstnancům i současným betatesterům

Zdnet.com dále uvádí případ zrušení účtu bývalé zaměstnankyně Googlu Kirrily "Skud" Robert, po které pak Google vyžadoval online autentifikaci identity. Mimo jiné k tomu mohla použít i svůj facebookový účet.

Na této sociální síti má mimochodem pod pseudonymem svůj účet i spoluzakladatel Googlu Sergey Brin a samotný majitel Facebooku Mark Zuckenberg na něm v březnu založil profil pro svého psa. Také Dataramě se ozval jeden betatester Googlu, který dodneška ani nedostal pozvánku do nové sociální sítě svého "zaměstnavatele".

Problémy s výhradní online identitou

Zdnet.com však informuje o skutečně rozlícených obyčejných uživatelích, kterým Google na základě problémů s účtem na Google+ pozastavil nebo zrušil všechny ostatní googlovské služby, včetně Gmailu. Věrní fanoušci Googlu tak přišli nejen o sociální nadstavbu, ale také o všechny kontakty a dokumenty uložené na googlovských serverech.

Podle upozornění jiného přispěvatele Zdnet.com Eda Botta však Google v první vlně nezrušil například účet jménem Coca Cola, který měl už od počátku v záhlaví poznámku - tento účet je určen k prodeji! Zrušen byl až po publikování této informace. V případě googlovské ochrany tak současná situace může některé vést k modifikaci oblíbeného rčení S jídlem roste chuť na S jídlem roste arogance.

 

Právě se děje

Další zprávy