Google dostal pokutu. Nelegálně sbíral data uživatelů

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 4. 2012 17:10
Při shromažďování dat pro Street View stahoval Google zároveň také e-maily nebo hesla
Foto: Reuters

Washington - Společnost Google dostala ve Spojených státech pokutu ve výši 25 tisíc dolarů (přes 475 tisíc korun). Tu firmě udělila tamní Federální komise pro komunikaci (FCC) za to, že narušovala a zdržovala vyšetřování kauzy spojené s nelegálním sběrem osobních informací od uživatelů.

Google podle agentury Bloomberg neposkytl požadované e-maily a odmítl identifikovat své zaměstnance.

Jak FCC uvádí, v období mezi květnem 2007 a 2010 sbíral Google po USA informace o bezdrátových sítích, které mu měly posloužit jako zdroj informací při rozvoji projektu Street View. Zároveň ale stahoval data, která vůbec nepotřeboval. Od e-mailů, přes hesla, po historii internetového vyhledávání.

"Google nezákonně získal a uchovával miliony dat, které si uživatelé připojení přes wi-fi vyměňovali," komentuje ředitel amerického Centra pro soukromé elektronické informace.

Zástupci společnosti jsou ale přesvědčení, že vše proběhlo v naprostém pořádku. "Dopustili jsme se chyby, ale věříme, že jsme nijak neporušili právo," uvedli tento týden v oficiálním prohlášení. Stejně tak zdůraznili, že FCC poskytli všechny materiály, které si vyžádala.

 

Právě se děje

Další zprávy