Google dává počítač do brýlí. Dalším cílem je váš mozek

Patrick Zandl
13. 8. 2013 10:30
Obě zařízení spadají do kategorie "oblékatelných počítačů". Nosíme je jako oblečení
Brýle, nebo počítač? Google spojuje oboje do jednoho.
Brýle, nebo počítač? Google spojuje oboje do jednoho. | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco jejich konkurenti se snaží dohonit je na poli pět let starém, Google i Apple kolíkují nové bojiště. Budou brýle a hodinky poslední mezistupeň před počítačovými implantáty v našich tělech?

Nelze odpověď jednoduše. Ještě nevíme, zda brýle či hodinky vůbec uspějí. Zatímco Google se ke svým Glass veřejně hlásí - má je ve zkušebním provozu, Apple hodinky iWatch ještě nepotvrdilo. To je ale obvyklá firemní strategie.

Počítače jako součást oblečení

Obě zařízení spadají do kategorie wearable computing, "oblékatelných počítačů". Nosíme je při sobě jako samozřejmou součást oblečení.

Zvěsti o tom, že Apple skutečně připravuje revoluční hodinky, se dnes obecně pokládají za prokázané, s projektem obeznámené pracovníky cituje i jinak konzervativní Wall Street Journal. Nejistota panuje o všem jiném: včetně ceny. Google Glass naproti tomu na trhu již jsou, byť pro Česko oficiálně nedostupné.

Co je sexy na hodinkách

Na Google Glass je již vidět, o jaký směr se firma pokouší. Od prostého focení či nahrávání videa přes vzájemnou komunikaci s vaším mobilem až po augmentovanou realitu. Ta ale na svou velkou chvíli stále čeká: směšování virtuálních a reálných dat je pořád na začátku. A už dnes je hlavní nevýhodou brýlí od Google jejich výdrž: večer musí do nabíječky.

Co Apple považuje za sexy na hodinkách, dosud nevíme.

I v jejich případě se dá uvažovat o těsné kooperaci s mobilem přes bluetooth, zřejmě pomohou s navigací a dost možná budou i představovat zdravotní senzor podobně jako dnešní FitBit či Nike Fuelband. Podle patentů Applem podaných se uvažuje o displeji obepínajícím vaše zápěstí, tedy docela velkém displeji, který by mohl vhodně doplňovat displej mobilu.

Oba typy "wearable" zařízení budou představovat další erozi privátního prostoru. Narozdíl od mobilu je budeme mít už opravdu vždy a všude. To sice jistě přinese plejádu zajímavých aplikací, ale také ohrožení - teď už o vás bude výrobce vědět vše.

V každém případě obě zařízení jsou předstupněm počítačových implantátů. Je to ještě daleko, ale ne tak moc, jak se zdá.

Celou analýzu Patricka Zandla si přečtěte v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy