Galaxy S4 je "pouze" vylepšením svého předchůdce

tl
18. 3. 2013 18:56
Samsung Galaxy S4 nabízí plno skvělých novinek. Designem ale nepřekvapí.
An event goer uses Samsung Electronics Co's latest Galaxy S4 phone after its launch at the Radio City Music Hall in New York March 14, 2013. Samsung Electronics Co on Thursday premiered its latest flagship phone, the Galaxy S4, which sports a bigger display and unconventional features such as gesture controls and will spearhead its effort to challenge Apple Inc on its home turf. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TELECOMS) Published: Bře. 15, 2013, 1:20 dop.
An event goer uses Samsung Electronics Co's latest Galaxy S4 phone after its launch at the Radio City Music Hall in New York March 14, 2013. Samsung Electronics Co on Thursday premiered its latest flagship phone, the Galaxy S4, which sports a bigger display and unconventional features such as gesture controls and will spearhead its effort to challenge Apple Inc on its home turf. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TELECOMS) Published: Bře. 15, 2013, 1:20 dop. | Foto: Reuters

Telefon Galaxy S4, který byl Samsungem ve čtvrtek představen v New Yorku, patřil mezi ta nejočekávanější zařízení tohoto roku, a to především díky obrovskému úspěchu jeho předchůdce, modelu Galaxy S III. Týdny čekání nakonec ale vystřídalo menší zklamání, a to především kvůli tomu, že Galaxy S4 má téměř stejný design jako jeho předchůdce. Většina prvních dojmů se tak shoduje na jednom. Galaxy S4, na rozdíl od modelu S III, nepřináší revoluci, ale „jen" evoluci.

Jak již bylo řečeno, Galaxy S4 v otázce designu silně navazuje na svého předchůdce, což je spojeno také s tím, že nová vlajková loď Samsungu je znovu převážně z plastu. To v kombinaci s relativně nízkou váhou (130 g) způsobuje, že telefon v ruce působí spíše jako levné zařízení, a ne jako telefon, jehož cena se bude pohybovat kolem 17 tisíc korun.

Rozhodně zajímavější charakteristikou Galaxy S4 je jeho Super AMOLED Full HD displej s úhlopříčkou pět palců. Tomu kromě vysokého rozlišení a velké hustoty pixelů nechybí ani syté barvy nebo široké pozorovací úhly. Jediné co displeji škodí, je fakt, že Galaxy S4 není prvním telefonem s Full HD displejem a ve srovnání s Xperií Z od Sony nebo HTC One už obrazovka Galaxy S4 není tak výjimečná.

Uvnitř nového telefonu nalezneme operační systém Android v nejnovější verzi Jelly Bean 2.2.2, který je vylepšen o uživatelské prostředí Touchwiz. To se sice oproti Galaxy S III nijak výrazně nezměnilo, celý systém byl ale doplněn o několik nových funkcí.

Ovládání pomocí očí zatím příliš funkční není 

Telefon tak nově například reaguje na pohyb očí. Pokud se například přestanete dívat přímo na telefon, funkce Smart Stay obrazovku vypne. Funkce Smart Scroll zase sleduje, jakou část textu vaše oči čtou, a podle toho text automaticky dále posouvá. Podle těch, kteří měli možnost si telefon již vyzkoušet, ale tyto funkce zatím příliš spolehlivě nefungují.

O něco použitelnější by mělo být ovládání telefonu pomocí bezdotykových gest. K prohlížení fotogalerie tak nyní stačí mávnout před telefonem rukou, pro zobrazení náhledu webu nebo e-mailu může uživatel jen přiložit prst necelý centimetr před displej. Podobné věci zvládal zatím jen telefon Galaxy Note 2 se svým perem S Pen.

Oproti svému předchůdci získal Galaxy S4 o něco lepší 13Mpx fotoaparát. Ten by měl podle slov Samsungu pořizovat výborné fotky i v temnějším prostředí. Podle prvních postřehů se v tomto ohledu ale nevyrovná foťákům telefonů, jako je Nokia Lumia 920 nebo HTC One. V čem bude ale foťák Galaxy S4 vynikat, je řada nových funkcí a nové uživatelské prostředí, které vychází z prostředí použitého u chytrého fotoaparátu Galaxy Camera. Nově je také například možné používat hlavní fotoaparát na zadní straně telefonu a čelní kamerku zároveň.

Do užšího telefonu se vešla baterie s vyšší kapacitou

Samsungu se podařilo nový model Galaxy S zeštíhlit na 7,9 mm a zároveň do telefonu dostat lepší baterii s kapacitou 2 600 mAh, která je navíc vyměnitelná. Vzhledem k tomu, že Galaxy S4 je výkonnější než jeho předchůdce a má displej s vyšším rozlišením, baterie s větší kapacitou automaticky neznamená delší výdrž.

Nový model z řady Galaxy S se oproti svému předchůdci nijak zásadně nezměnil, přesto ale bude patřit mezi nejlepší telefony letošního roku. Vzhledem k popularitě značky Samsung je tak poměrně pravděpodobné, že se mu podaří napodobit, nebo dokonce překonat úspěch modelu Galaxy S III a snížit tak tržby svým největším konkurentům.

 

 

Právě se děje

Další zprávy