Francouzi prolomili Siri, mohla by jet i na Androidu

Adam Fiala
18. 11. 2011 9:19
Komunikační aplikace pro ovládání chytrého telefonu iPhone 4S Siri je terčem neustálých pokusů o modifikaci
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Android 4.0 Ice Cream Sandwich | Foto: Google

Z francouzské firmy Applidium přišla zpráva, že se technikům v oblasti bezpečnosti povedlo prolomit protokol softwaru Siri. Pokračuje tak série pokusů upravit jedinečný program nejnovějšího iPhonu 4S od Applu. Před nedávnem se zdařila modifikace, takže Siri funguje i na modelech jako iPhone 3GS. Bezpečnostní tým z Applu se tak musí neustále ohánět. Začátkem listopadu musel odrážet hackerský útok na AppStore, díky kterému se mohl na telefony a tablety Apple dostat nebezpečný obsah.

Siri na všechny přístroje

Siri tak přestává být exkluzivním obsahem pro iPhone 4S, což pochopitelně spoustu lidí lákalo. Pro Google navíc představovala aplikace Siri dle slov výkonného předsedy skutečnou hrozbu v oblasti vyhledávání. Nyní by se mohla Siri dostat i na přenosná zařízení, která používají operační systém Android, který vyvinul Google. Zkrátka by nemuseli přijít ani majitelé tabletů iPadu, pro které je Siri nepřístupná.

"Znamená to, že nyní každý může sepsat aplikaci pro Android využívající původní Siri. Nebo použít Siri na iPadu. Podělíme se s vámi o naše know-how," napsali na svém blogu hackeři z Applidia.

Applu stačí kontrola a změny protokolů

Žádný nezávislý zdroj však nepotvrdil, do jaké míry slaví Applidium úspěch. Hlavní překážkou je komunikace applovského serveru s iPhone 4S při používání Siri. Při tom dochází k identifikaci unikátního kódu. Musel by tak být nalezen způsob, jak toto ověřování obejít. Člověk by musel vlastnit nebo znát někoho, kdo iPhone 4S vlastní, aby Siri mohl používat. Na druhou stranu pak hrozí, že Apple zablokuje přístup pro daný iPhone 4S a se Siri bude mít útrum.

 

Právě se děje

Další zprávy