Foxconn buduje armádu robotů, kteří nahradí zaměstnance

LP Fish
10. 11. 2011 11:00
Jeden z největších výrobců post PC produktů tchajwanská společnost Foxconn chce během pěti let začít vyrábět svou armádu robotů. Až jimi nahradí zaměstnance, sníží náklady za pracovní sílu.
Foto: Reuters

Foxconn Technology Group pomalu, ale jistě realizuje své plány na vytvoření první výrobní linky jejímž produktem budou inteligentní stroje - roboti. Tato tchajwanská firma je nejen výrobcem různých zařízení pro Apple či čteček Nook, ale také druhým největším zaměstnavatelem v kontinentální Číně.

Minulý týden podepsal šéf Foxconnu Terry Gou a starosta města Tajčung Jason Chu dohodu, která potvrzuje plány společnosti, vybudovat v oblasti centrálního tchajwanského vědeckého parku výrobní zařízení, popisované zde jako "království inteligentní robotiky".

Foxconn uvažuje o investici až 4 miliardy dolarů, v průběhu tří až pěti let. Plán představuje také nabídku 2000 pracovních míst. V dlouhodobé perspektivě však povede k jejich zániku.

Továrna bude totiž vyrábět "armádu robotů", kterou chce Foxconn využívat jako automatické zaměstnance, ve snaze snížit náklady za pracovní sílu.

Podle serveru Digital Trends není Foxconn jediná čínská firma, která konstruuje roboty k plnění kvalifikovaných pracovních úkolů. Ale díky penězům ze zakázek na iPhone je zřejmě uvedou do provozu jako první.

 

Právě se děje

Další zprávy