Facebook znovu mění tvář. Zvykli jste si na Timeline?

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 11. 2012 14:15
Nová verze se má víc podobat původním profilům, skoro vše bude v pravém sloupci
Foto: Inside Facebook

San Francisco - Od okamžiku, kdy Facebook představil Timeline, neuplynul ani rok, někteří uživatelé se s novým typem profilu dokonce sžívají teprve od léta. Přesto už provozovatel největší sociální sítě světa chystá další změny. Profily mají být tentokrát přehlednější a více se podobat těm původním.

Jak uvádí server Mashable, přímo Timeline zůstane. Výpis, který zahrnuje nové statusy, nahrané fotografie, uploadovaná videa, zveřejněné odkazy, ale také výčet změn, už se nicméně nebude chronologicky řadit střídavě na levou a pravou stranu.

Nově by se všechny posty uživatele měly na jeho profilu objevovat pouze v levém sloupci, který se zároveň rozšíří. Naopak pravou půlku Facebook "upozadí".

Tato plocha bude určena pro informace o změnách aktivity (třeba zaměstnání nebo rodinného stavu), o nově přidaných kontaktech, ale také jako přehled, co si kdo přidal do oblíbených. Stejně tak sem budou směřovat boxy věnované aplikacím, jako je Instagram nebo nejrůznější hry. Pokud uživatel sjede myší příliš dolů, bude tento sloupec jednoduše prázdný.

V připravované verzi rovněž zmizí čára, která stránku v prostředku dělí a která má do jisté míry symbolizovat právě časovou osu. Profil tak bude vypadat "o něco méně jako Timeline" a více se přiblíží své původní podobě.

Podle serveru Inside Facebook americká společnost vylepšenou podobu Timeline nyní testuje na omezeném počtu osob.

Kritikům vadí chaos

Současnou verzi Timeline mnozí kritizují právě pro její nepřehlednost. Kromě rozdrobenosti příspěvků do dvou stran může také mást, že se ze starších postů zobrazují pouze některé.

Pokud si chce uživatel prohlédnout všechny, případně dohledat nějaký konkrétní, musí v levé horní liště přepínat na jednotlivé měsíce. Příznivci rok starého "profilu" naopak tuto změnu považují za zjednodušení.

Uvedená funkce každopádně zůstane i v další verzi.

Řada lidí na Facebooku nepřišla novému typu profilu na chuť natolik, že se připojila do skupiny I hate FB Timeline, and want to disable it ASAP (tedy Nenávidím Timeline a chci se jí co možná nejdříve zbavit). V současné době má tato stránka více než 26 tisíc příznivců.


 

Právě se děje

Další zprávy