Facebook zkouší další poplatek. Za odeslané zprávy

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 12. 2012 8:30
Provozovatel sociální sítě tak chce zabránit spamování
Foto: Repro Aktuálně.cz

San Francisco - Provozovatel největší sociální sítě světa zkouší v USA další typ poplatku. Tentokrát za odeslání zprávy všem, které daný uživatel nemá v přátelích.

Tato služba by měla stát dolar. Zástupci americké firmy tvrdí, že tak chtějí zamezit "obtěžování cizích lidí".

Spamování lidem nehrozí

Omezení, které zabrání obtěžování lidí, budou existovat i tak. Každý uživatel bude moci podle BBC přijmout pouze jednu placenou zprávu týdně a tři měsíčně.

Služba bude podle vedení Facebooku vhodná například tehdy, když se uživatel rozhodne kontaktovat nějakou veřejně známou osobnost. "Stejně tak to mohou použít ti, kteří hledají práci," uvádí firma ve svém prohlášení.

Podobnou službu už v současné době využívá například profesní síť LinkedIn. Zde se lze prostřednictvím služby InMail spojit s lidmi, které uživatel nemá v kontaktech, za měsíční poplatek. Ten základní činí tři dolary.

Pokud se novinka ujme, bude komunikace s cizími uživateli fungovat následovně. Zpráva se mu objeví přímo v doručené poště, místo aby skončila v záložce "Ostatní", kde se při nastavení přísnější ochrany soukromí hromadí nevyžádaná pošta a kterou řada osob ani nepoužívá.

Možnost filtrovat poštu představil Facebook teprve tento prosinec. Vybrat si lze ze dvou možností. Basic Filtering neboli základní filtrování znamená, že se veškerá pošta zobrazí v záložce „doručené" - bez ohledu na to, kdo ji poslal. Kdo si nastaví "Strict Filtering", dostává zprávy pouze od svých přátel, zbytek putuje do spamu.


 

Právě se děje

Další zprávy