Facebook koupil technologii na rozpoznávání obličejů

Datarama
22. 6. 2012 9:43
Zdlouhavé označování přátel na fotkách nahraných na Facebook by mohlo být minulostí
Foto: Repro Aktuálně.cz

San Francisco - Dlouhotrvající označování osob na fotkách nahraných na Facebook by mohlo být brzy minulostí. Nejrozšířenější sociální síť současnosti totiž za zhruba 60 milionů dolarů zakoupila portál Face.com disponující právě technologií rozpoznávání obličejů.

Podmínky spolupráce se teprve dojednávají, během několika týdnů by ale vše mělo být hotové.

Pryč zdlouhavému označování

Face.com se dosud zabýval právě vývojem samostatných aplikací, které uživatelům pomáhaly s označování sebe samotných nebo svých přátel na nahraných fotografiích. Právě sdílení fotografií je jednou z nejoblíbenější funkcí sociální sítě, označování lidí na větším množství snímků ale většinou bývá poněkud zdlouhavé.

S nejnovější akvizicí je ale pravděpodobné, že Facebook tuto funkci přímo integruje do svého systému, čímž by situaci značně zjednodušil.

Podle dosavadních informací by ani nemělo být třeba nahrávat určitý standardizovaný portrét. Sociální síť by měla prostě projet dosavadní označené fotografie a na základě získaných dát by měla při sdílení dalších fotek automaticky indikovat, že by se mohlo jednat o někoho z přátel. Označení daného člověka by se tak mělo stát otázkou pouhého odsouhlasení tohoto kroku.

Zaostřeno na fotografie

Dosud poslední akvizicí sociálního giganta byla oblíbená služba Instagram, která pořízeným snímkům pomocí určitých barevných filtrů dodává retro vzhled. Cena Instagramu však byla vzhledem k jeho popularitě řádově vyšší. Facebook za něj zaplatil zhruba miliardu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy