Facebook koupí za miliardu dolarů výrobce aplikace Instagram

Ekonomika Ekonomika
9. 4. 2012 23:31
Facebook oznámil svou dosud největší akvizici
Facebook - ilustrační foto
Facebook - ilustrační foto | Foto: Reuters

San Francisco - Americká společnost Facebook, která provozuje největší sociální síť na světě, koupí za miliardu dolarů (téměř 19 miliard Kč) společnost Instagram. Ta vyvíjí aplikaci pro sdílení fotografií a funguje prostředním aplikací do mobilních telefonů iPhone a nově také na bázi operačního systému Android.

Pro Facebook je to před primární veřejnou nabídkou akcií (IPO) největší akvizice, jakou kdy ve své krátké historii uskutečnil.

"Pro Facebook je to klíčový milník, protože je to vůbec poprvé, co jsme získali produkt a společnost, která má tolik uživatelů," sdělil na svém blogu spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Zpráva je o to překvapivější, že se firma k akvizici odhodlala jen krátce před plánovaným vstupem na burzu. Facebook převezme i celý tým vývojářů Instagramu.

Instagram slouží ke sdílení fotografií pořízených inteligentními mobily, ale možné je na ně stahovat, byť pracněji, i obrázky pořízené z digitálního fotoaparátu. Instagram existuje teprve od ledna 2011, stihl už ale získat kolem 30 milionů uživatelů.

Facebook hodlá zaplatit jednak hotově, jednak svými akciemi, které by měl co nevidět v rámci IPO vydat. Získat chce minimálně pět miliard dolarů (asi 94 miliard Kč). Vstup firmy na burzu bude z hlediska akciových trhů patrně nejsledovanější událostí letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy