Facebook čelí žalobě za sledování svých uživatelů

LP Fish
3. 10. 2011 9:10
Americké organizace zabývající se ochranou soukromí požádaly úřady, aby vyšetřily jeho nové funkce jako jsou Ticker nebo Timeline. Podle nich jde o nebezpečné zpracování biografických dat do lehce zpracovatelného formátu.
Foto: Vera Batoszka

Facebook je obviňován že tajně sleduje činnost svých uživatelů i v okamžiku, kdy jsou z největší sociální sítě světa odhlášeni. Podle žaloby podané u kalifornského soudu v San Jose tak porušuje pravidla používání.

Facebook totiž cookie, které jsou instalovány po přihlášení, aby zaznamenávaly uživatelskou interakci s aplikacemi a webovými stránkami, po odhlášení neodstranil.

Cookie se sama neodstraní

Na tuto praxi upozornil podle žaloby už před rokem australský bloger, který prokázal sledování uživatelů Facebooku i poté, co se ze sítě odhlásili.

Žalobu podal Perry Aikens Davis, který se však snaží získat status, při kterém by zastupoval práva všech uživatelů Facebooku žijících ve Spojených státech amerických. Jeho právní zástupce David Straite pro Bloomberg řekl: "Naším cílem je domáhat se odškodnění za křivdy, které spáchali a zajistit, že se to už nebude opakovat."

Zároveň podalo několik skupin usilujících o dodržování práva na soukromí žádost k Federal Trade Commision (FTC), zřízené pro vyšetřování nepoctivého a klamavého jednání podniků, aby prošetřili tuto aktivitu.

Electronic Privacy Information Center a dalších devět spolků dále požádalo FTC aby prověřila, zde nejde v případě nových funkcí Facebooku jako je Ticker a Timeline o zvýšení rizika narušení soukromí. Podle nich jde o nebezpečné zpracování biografických dat do snadno přístupného formátu.

Mluvčí Facebooku Andrew Notes uvedl v emailu, že "stížnost je neoprávněná a my proti ní budeme rázně bojovat."

Facebook má problémy s aktivisty i úřady

Jde o další konflikt Facebooku s organizacemi usilující o zachování osobního soukromí. V Evropě probíhá tento boj i na úrovni státní ochrany. V srpnu zakázal Úřad pro ochranu osobních údajů používat firmám ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko na webových prezentacích tlačítko Líbí se mi.

Podle něj totiž u něj Facebook  nevaruje, že uživatel tím zaznamenává svůj pohyb po internetu. Tyto informace jsou pak lehko zpracovatelné do marketingových kampaní.

Německé úřady také vedou s Facebookem spor o funkci rozpoznávání obličejů na fotografiích v sociální síti. Podobně negativně reagovaly německé úřady také na projekt Street View od Googlu. 

 

Právě se děje

Další zprávy