Extrémně levná Nokie: První dojmy z Barcelony

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 2. 2014 16:52
Velký smartphone za zhruba 3000 korun je líný a pomalý
Foto: Otakar Schön, iHNed.cz

Barcelona - Nokia začne brzy prodávat novou řadu levných chytrých telefonů pod označením X, která bude poprvé vybavena operačním systémem Android od společnosti Google. Dosud firma využívala platformu Windows Phone nebo vlastní Symbian.

Nokia dnes novinku představila na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně. Vedle základního modelu X se čtyřpalcovým dotykovým displejem a jeho vylepšené verze X+ bude nabízet ještě větší zařízení XL s displejem o velikosti pět palců. Všechny modely Nokia X pohání dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon a mají k dispozici podporu dvou SIM karet.

Telefony budou stát 89, 99 a 109 eur (2437, 2710 a 2985 Kč) bez daně a mají být levnější řadou k řadě Lumia, pro kterou Nokia využívá operační systém Windows.

Nokia X se začne prodávat okamžitě na trzích v oblasti Asie a Tichomoří, Evropy, Indie, Latinské Ameriky, středního východu a Afriky. Nokia X+ a Nokia XL se na těchto trzích objeví počátkem druhého čtvrtletí. Přesný termín uvedení na český trh firma zatím nezveřejnila.

První dojmy: líná a pomalá

„Nejzajímavěji vypadá nejdražší a nejlépe vybavená Nokia XL s pětipalcovým displejem a pětimegapixelovým fotoaparátem,“ hlásí přímo z Barcelony Otakar Schön, editor rubriky HNTech na serveru iHNed.cz.

Nokia s modelem XL podle něj sází na trend velkých telefonů, které jsou nejpopulárnější právě v Asii. Model, který má v přepočtu stát asi tři tisíce korun, má jen základní vybavení a nízké rozlišení displeje 800x480 bodů, 768 MB RAM a 4 GB pomalejšího eMMC úložiště.

„Téměř tragické hardwarové parametry ve srovnání s telefony, jako je HTC One, GS4 nebo LG G2, ale nejsou při pohledu na cenu tak špatné. Pětipalcové telefony se stejnou výbavou se v Česku aktuálně prodávají za ceny kolem 4 tisíc korun a nestojí za nimi tak známé značky jako Nokia,“ srovnává Schön.

Nokia podle jeho prvních dojmů open source verzi Androidu „naroubovala“ na vlastní služby a uživatelské prostředí "docela dobře". Hlavní obrazovka je i na slabém hardwaru plynulá, ale při spouštění aplikací nebo jen úpravě vzhledu telefonu se projevují limity špatného hardwaru. I druhá část uživatelského prostředí vedle hlavní obrazovky (fastlane) reaguje pomalu, nabízí přitom jen přehled spuštěných aplikací a systémová upozornění.

„Je v podstatě jisté, že na stejném hardwaru by Windows Phone fungoval svižněji, ale chyběly by aplikace, i když ty budou chybět i nadále. Nokia ve svém obchodu s androidími aplikacemi nabízí jen zlomek toho, co oficiální Google Play,“ pokračuje Schön.

První závěrečné rychlé zhodnocení funkčnosti nového telefonu není dobré. „Osobně jsem byl zklamaný z celkového dojmu ze zařízení, které má povedený design, ale je líné, pomalé. Pětimegapixelový fotoaparát zní dobře, ale čekání na spuštění aplikace a pořízení každé jednotlivé fotky je nekonečné. Zadrhává se i standardní androidí klávesnice,“ shrnuje své dojmy Schön.

On-line zpravodajství z veletrhu Mobile World Congress na iHNed.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy