E-mail slaví letos 40 let

LP Fish
5. 7. 2011 10:00
Emailová komunikace se začala masově rozšiřovat až v devadesátých letech minulého století. Od samotného vynálezu emailu však v roce 2011 uběhlo celých 40 let.
Foto: Reuters

Emailová schránka dnes patří k naprostým samozřejmostem. A bez emailové komunikace by asi neexistovala většina dnešních firem, obchodů a možná i vztahů. I když je to k neuvěření, od chvíle kdy někoho napadlo, že by šlo poslat prostřednictvím počítačové sítě zprávu z jednoho počítače na druhý, uběhlo letos celých 40 let.

V roce 1971 pracovala firma  Bolt Beranek and Newman (BBN) už třetí rok na zakázce pro americké ministerstvo obrany. Vyvíjela ARPANET, předchůdce dnešního Internetu, o kterém se původně uvažovalo jako o systému použitelném výlučně pro armádní komunikaci.

Geniálně jednoduché

Jeden z jejích zaměstnanců - Ray Tomlinson - už úspěšně vyřešil systém ukládání zpráv na lokálním počítači a firma mu proto zadala nový úkol - experimentální protokol pro přenos souborů mezi spojenými počítači. Tomlinsona napadla geniálně jednoduchá věc. Propojil oba programy. Zároveň použil tzv. zavináč jako znak oddělující jméno a server, kam má být zpráva doručena. První email v lidské historii pak poslal ve své kanceláři, mezi dvěma počítači spojenými v síti. Co bylo jeho obsahem se však neví, Tomlinson to totiž hned zapomněl a věnoval se dalším úkolům.

Emailová komunikace se však pochopitelně masově nerozšířila hned v sedmdesátých letech. Na samotném protokolu pracovali programátoři z BBN ještě dalších pět let. A hlavně, v té době prostě ještě nebylo moc komu psát. K ARPANETu měli totiž ze začátku přístup jen prověření partneři amerického ministerstva obrany. Ve chvíli kdy bylo jasné, že projekt komunikační sítě - především díky rozvoji osobních počítačů - přesahuje rámec armády, přidaly se k nim také některé akademické instituce. Tento emailový "pravěk" tak charakterizuje především jedna vtipná událost bulvárního charakteru.

Královna a reklama

V roce 1976 poslala z vojenské základny svůj první email také britská královna Alžběta II. Co v něm bylo a kam ho poslala se dnes už neví, možná je to vojenské tajemství. Pozitivní vztah k informačním technologiím si však tahle royalistická čiperka i přes svůj pokročilý věk zachovala dodnes.

Podle Daily Telegraph v roce 2009 ( tedy o víc než třicet let později) šokovala šéfredaktorku časopisu Vanity Fair Elizabeth Salzmanovou, když jí na své narozeninové párty nabídla emailovou komunikaci. "Dobrý bože", reagovala prý Salzmannová, " vy máte emailovou schránku?" "Jistě", odpověděla prý panovnice, " ale emaily nepíšu. Pochopitelně je diktuji."

Z dějin emailu v sedmdesátých let pak stojí za zmínku snad ještě fakt, že v roce 1978 byla na vládní, armádní a univerzitní počítače rozeslána první reklama. Slovo "spam" se dostalo do Oxfordského slovníku o dvacet let později.

Přípravy na boom

I když slovo email bylo použito poprvé v roce 1982 a ve stejném roce vznikly i dnes velmi užívané emoticony ( či chcete-li smajlíci), samotná počítačová síť z pohledu běžného uživatele za moc nestála. Vznikl však tehdy protokol TCP/IP, který začal dávat počítačové síti dimenze, na které jsme zvyklí dnes. V roce 1984 byl představen doménový systém (DNS) a v roce 1985 byla registrována první doména. Vyvinut byl také online chat. Celosvětová počítačová síť se však doposud skládala z řady nepříliš propojených národních sítí a obsahovala jen něco přes tisícovku uzlů. Rozmach emailové komunikace i celého internetu čekal až na "zlatá" devadesátá léta.

Devadesátá léta - začátek dnešního online světa

Globální internetová síť a s ní i globální využití emailu přišlo paradoxně ve chvíli, kdy byl zrušen „praotec" všech sítí ARPANET. Sítě se propojily, začal se používat jazyk HTML a především systém WWW ( World Wide Web). Země začali registrovat své domény. V roce 1990 vznikla mimo jiné i doména .cz.

300 000 uzlů už obsahovalo miliony "webů" a díky prvnímu komerčně úspěšnému prohlížeči Netscape si je mohl prohlédnout každý. Bez znalosti UNIXu a jiných programátorských "libůstek". A k webům, patří i emailová schránka.

Samozřejmost za kterou jsou roky práce

Email se stal předmětem komerčního uvažování. V roce 1997 koupil Microsoft, producent prvního masově a celosvětově využívaného operačního systému, průkopníka v oblasti tzv. freemailů Hotmail. Zaplatil za něj 400 milionů dolarů. Ve stejný rok vydal také první verzi svého Outlooku, umožňujícího emaily archivovat a pročítat offline. Dnes snad nejvíc používaný Gmail byl však Googlem celosvětově zpřístupněn až o deset let později, v roce 2007.

Emailová komunikace naprosto změnila svět. Fakt že v jediné vteřině můžete informovat svoje blízké, zaměstnavatele či přátele o čemkoli co vás napadne, nebo chcete vyřídit, dnes přijde celému světu jako samozřejmost. Jen málokdo přitom pomyslí na čtyřicet let dřiny a promarněných investic řady nadšenců - vývojářů i investorů. Přirovnávat vynález emailu k vynálezu kola je možná trochu troufalé … ale vlastně není.

 

Právě se děje

Další zprávy