Důkaz o čínském státním kyberterorismu je na YouTube

LP Fish
25. 8. 2011 16:10
V dokumentu čínské státní televize, produkovaném Čínskou lidovou armádou, ukázali v prostřizích softwarový nástroj v okamžiku kdy napadá stránky skupiny Falun Gong, registrované ve Spojených státech amerických.
Foto: Reuters

Stačilo šest vteřin obrazového podkresu v dokumentu čínské státní televize a pro řadu komentátorů je otázka, zda Čína provozuje státem podporovaný hacking, vyřešená. Odpověď zní ano.

"Komunistická strana Číny tak prozradila své velké tajemství", reagoval na uveřejnění videa na Youtube komentátor televize New Tang Dynasty se sídlem v New Yorku a pokračoval: "Teď už víme, že prestižní čínská vojenská akademie provádí tento druh výzkumu a vyvíjí software použitelný ke kyber útokům. To video je solidní důkaz."

Vzhůru na Falun Gong

Zmíněná reportáž s názvem Internetová bouře se blíží probírá strategii Pentagonu pro kybernetickou válku a zabývá se dopadem internetové bezpečnosti na ekonomiku a stabilitu USA. V prostřizích však ukazuje speciální nástroj naprogramovaný tak, aby napadl vybranou internetovou stránku. Uživatel vybírá stránky věnované sektě Falun Gong, jejichž členy čínská vláda pronásleduje a zadává IP adresu 138.26.72.17. Ta podle zjištění reportérů patří Alabamské universitě (UAB).

Alabamská univerzita měla na své síti stránku věnovanou Falun Gong, kterou vytvořil její bývalý student. Stránka však dnes již nefunguje a je tedy možné, že záběry nástroje ukazující kybernetický útok na ni jsou i několik let staré. Podle jejích expertů nešlo o přímý útok na stránku, ale o pokus zablokovat k ní přístup.

Státem podporovaný kyberterorismus

Už dříve upozorňovali bezpečnostní experti, že stránky spojené s Falun Gong a také s aktivisty nezávislého Tibetu jsou na příkaz vlády napadány státem organizovanými hackery.

Podle serveru Epoch Times, který na video upozornil, se k němu čínská vláda nijak nevyjádřila. Dokument uvedený v čínské státní televizi měl paradoxně poukázat na to, že hlavními útočníky v kyberválce jsou Spojené státy americké. V jenom momentu komentátor říká: "Amerika jako první rozpracovala koncept kyberválky a jako první jej také uvedla do reálného života."

USA a Izrael stojí podle některých zdrojů za kybernetickým útokem pomocí botnetu Stuxnet, který poškodil elektronické systémy v íránské jaderné elektrárně v Búšehru. Podle amerických analytiků se tímto krokem dosáhlo oddálení možného vojenského zákroku proti Íránu.

Odkaz na video na stránkách CCTV je již nefunkční, animovaný GIF uchovala firma F-Secure.

 

Právě se děje

Další zprávy