Dotykový telefon pro nevidomé. Nesmysl? Spíš výhoda

Jan Kovalík
27. 5. 2011 9:00
Svět se zbláznil do dotykového ovládání. Je jednoduché a přirozené. Ale jak se v tomhle světě žije lidem s poruchou zraku?
Foto: Thinkstock

Praha - Ovládání počítačů nebo telefonů dotykovým displejem učarovalo celému světu. Dotykem už ovládáme nejen telefony a tablety, ale také mikrovlnky, lednice, navigace, bankomaty... A výrobci už vymýšlejí další způsoby, jak počítače ovádat.

Je to přirozené a pohodlné. Ovšem jen tehdy, když se můžeme spolehnout na zrak.

Stevie Wonder: Nezapomínejte na nás

Jedním z řečníků na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES, který se konal v prosinci v Las Vegas, byl i zpěvák Stevie Wonder. Nevidomý šoumen přijel apelovat na výrobce elektroniky, kteří chrlí jeden tablet za druhým, aby při vývoji nezapomínali na handicapované uživatele.

Dotyková technologie přitom může život nevidomých v mnoha situacích zpříjemnit. Jde jen o to, přizpůsobit jí potřebám uživatele. A udržet ji v ekonomických možnostech nevidomých. Podle americké Národní federace nevidomých je totiž 70 procent z nich bez práce. A podobný poměr platí i v Česku.

Současné chytré telefony vycházejí uživatelům se zrakovým omezením vstříc většinou pomocí hlasového ovládání, možností nastavit vysoký kontrast  a maximální zvětšení textu na obrazovce. Zcela nevidomí ovšem potřebují speciální software, který dovolí přístroj ovládat zcela poslepu.

Když zavřete oči

Pokud chcete dotykový displej ovládat jako nevidomí, musíte úplně zapomenout to, jak jej obykle používáte. Nejlépší je zavřít oči.

Zajímavým příkladem je aplikace Talking Dialer pro operační systém Android. Funguje na principu virtuální klávesnice. Na místě, kde se uživatel poprvé dotkne displeje, je centrální číslice 5. Pohyb prstu kolem pak telefon signalizuje vibrací a zvukem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Další aplikací, která dokáže zpříjemnit život nevidomým je Eyes-Free-Shell. Jedná se o tzv. launcher systému Android a pracuje na stejné logice virtuální klávesnice jako TalkingDialer.

Uživateli ale zprostředkovává přístup k základním funkcím a informacím o telefonu. Volby se dají měnit, základní nastavení ale počítá s informací o síle signálu, nabití baterie nebo spuštění hlasového vyhledávání.

Dotyková budoucnost

Základní aplikací nevidomých pro práci s počítačem nebo telefonem je ovšem odečítač, tedy program, který dokáže přečíst veškerý text na obrazovce, včetně navigačních symbolů. Google nebo Apple nabízí své odečítače v rámci svých operačních systémů, ale vznikají i další, které vyvíjí dobrovolníci, často sami nevidomí.

Jedním z nich je Matěj Plch, který se věnuje lokalizaci a propagaci aplikací pro nevidomé na platformě Android.

"Na Androidu mně zaujala myšlenka, že je to open-source řešení. Uživateli tedy stačí pořídit si telefon a nemusí platit za speciální software, jehož cena u konkurence jako Windows Mobile nebo Symbian mnohdy převyšuje cenu samotného telefonu," říká Plch.

Podle jeho slov zatím většina nevidomých Čechů preferuje plnohodnotnou klávesnici a přechodu na dotykový mobil se bojí.

"Pro mě je to výhodou. Mohu telefon ovládat jednou rukou a mít k dispozici nekonečné množství aplikací. Navíc si myslím, že brzy už jiné telefony, než dotykové, nebudou existovat," říká Plch.

 

Právě se děje

Další zprávy