Další testovací verze Windows 8 bude v červnu

Adam Fiala
28. 3. 2012 8:15
Nový operační systém Windows ještě jednou na zkoušku, než začne ostrý prodej
Windows 8 beta
Windows 8 beta | Foto: Microsoft

Konec února přinesl příležitost vyzkoušet si nový operační systém Microsoftu, než ho firma začne prodávat za nemalý obnos peněz. Windows 8 se představily plné dlaždic a bez tlačítka Start. Operační systém, který poslouží jak pro počítače, tak jako základ pro vývoj mobilní verze, si jen za první den stáhlo ke zkoušce milion lidí.

Kdo nechtěl reinstalovat systém, mohl Windows 8 vyzkoušet pomocí softwaru. Před ostrým startem prodeje nás ale čeká ještě jedna veřejná zkušební verze. Stránky WinUnleaked přitom uvádějí informaci od interního zdroje, který příchod verze odhaduje na konec května a červen. Než začne léto, už bezmála finální verze osmiček bude k dispozici.

Od konečného produktu se budou lišit minimálně

Po Windows 8 Consumer Preview tak vyjde Release Candidate. Ten by podle prvních zpráv měl zahrnout jenom menší změny, to hlavní, co předvedl únorový test, zůstane. Stále si tak nejspíš budeme moct zvolit, jestli se přikloníme k uživatelskému prostředí Metro, které je uzpůsobeno ovládání přes dotykový displej, nebo jestli zabrousíme do alternativní klasické počítačové verze. Každopádně Release Candidate by už neměl zahrnovat spojení s Microsoftem, které by sloužilo jako zpětná vazba, z níž by se odvíjely nějaké změny pro systém. Ten chce konkurovat iOS Applu pro přenosné přístroje.

Souboj na poli tabletů proti Applu

Podle všeho proto Microsoft spěchá, aby svůj nový software uveřejnil co nejdřív. Nyní se hovoří o říjnovém termínu Windows 8, kdy by se měl systém objevit v prvních počítačích a tabletech  Lenovo a Dell. Start nového iPadu od Applu ukazuje, že konkurenční společnost s jablíčkem má trh s tablety silně pod palce, ať se Samsung s Galaxy Tabem či Galaxy Notem snaží, jak chce.

Úspěch či neúspěch Windows 8 o nadcházejících Vánocích by přitom měl posloužit jako hlavní indikátor budoucnosti operačních systémů.

 

Právě se děje

Další zprávy