Chromebook: nová generace notebooku od Google

Adam Fiala
6. 10. 2011 5:21
Google Chromebook nabízí online operační systém. Prodává se už v USA i západní Evropě. Češi si ale ještě musí počkat
Foto: Google

Už dávno není jedinou doménou společnosti Google internetový vyhledávač, který pomáhá orientaci ve spletité síti webových prezentací. Postupné snahy Googlu, který má vlastní také videoserver YouTube a pyšní se internetovým prohlížečem Google Chrome, nabyly v tomto roce zřetelnější rysy. Google představil Chromebook, alternativu k přenosným počítačovým zařízením, která by po noteboocích a netboocích mohla znamenat další vývojový krok. Jeho zvláštní doménou je, že se uživatel nepohybuje v tradičním operačním prostředí, ale přes internetový prohlížeč provádí veškerou práci online s úložišti mimo počítač.

Tento systém se odborně nazývá Cloud computing a spočívá v tom, že využívá softwarové ekvivalenty tradičních programů instalovaných na pevném disku, které jsou přístupné přes internet, tudíž není potřeba stahování, ani instalace. Ať pracujete s textovými dokumenty, procházíte e-maily, upravujete média či jiné, vše se děje přes „operační systém" Google Chrome. Odborníci vidí přednosti Cloudu hlavně pro firmy. Obyčejní uživatelé ale mohou být potěšeni už při zapnutí. Počítač se spustí během několika desítek sekund a nemusí přitom řešit zaplněný disk, přehlcenou paměť a podobně.

Druhou výhodou je i cena. Google vyrábí první modely svých přístrojů ve spolupráci se společnostmi Acer a Samsung. Na trhu se zatím pohybují výrobky od Samsungu, v polovině června odstartoval prodej v USA, koncem června už byly k dostání i ve větších zemích Evropy. V USA lze Chromebook pořídit v přepočtu pod deset tisíc korun, závisí to na volbě internetového připojení, v Evropě vyjde o málo dráž. Nezbytnou podmínkou je ovšem měsíční paušál za připojení k internetu, případně poplatky za používání softwaru. O uvedení na český trh zatím nejsou žádné zprávy. Do budoucna se počítá s rozvojem využití Chromebooku i pro práci v offline režimu.

 

Právě se děje

Další zprávy