Česko má právě milion internetových domén .cz

Ekonomika Ekonomika
19. 11. 2012 17:34
Doména .cz je v Česku zdaleka nejoblíbenější
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Zhruba o tři dny dříve, než se předpokládalo, padla hranice milionu registrovaných internetových domén .cz. V pondělí, před půl šestou večer, byla zaregistrována právě ta miliontá.

"V 17:24 se v registru české národní domény .CZ, jehož správu má na starosti sdružení CZ.NIC, objevilo doménové jméno s pořadovým číslem 1 000 000. V rámci domén nejvyššího řádu členských států EU se tak doména .CZ stala 12. „milionářem"; zároveň patří k těm, které vykazují nejvyšší růst s měsíčním přírůstkem 10 000," informoval Vilém Sádek z CZ.NIC.

Dosažení tohoto čísla trvalo necelých 20 let, první .cz domény se totiž začaly prodávat v roce 1993. Po rozdělení republiky tehdy nahradily československou koncovku .cs.

Domény s koncovkou .cz mají čeští zákazníci nejvíce v oblibě. Jejich podíl na všech v Česku registrovaných doménách tvořil v posledních letech zhruba 60 %, v roce 2012 se dokonce zvýšil na 65 %.

Foto: Aktuálně.cz

Vyplývá to ze statistik společnosti Active 24, jednoho z největších českých doménových registrátorů. S velkým odstupem následují koncovky .eu, .com a .sk.

Ještě před 7 lety jich bylo jen 200 000

Počet domén nejprve stoupal pomalu. Teprve v roce 2005 se jejich počet dostal přes 200 000 a v roce 2008 přes půl miliónu. Vyplývá to z čísel sdružení CZ.NIC, které má .cz domény pod svoji správou.

S postupem času se také registrace domén zlevňovala. Zatímco dnes se doména dá pořídit pod 200 Kč, dříve šlo o poměrně luxusní zboží. Například v roce 2000 stála doména 1600 Kč.

Foto: Aktuálně.cz

Zhruba třetina registrovaných domén (35 %) není v současnosti aktivní, jsou takzvaně zaparkovány. „To znamená, že takové domény teprve čekají na své budoucí využití. Některé z nich pak mohou být v držení doménových spekulantů," vysvětluje František Grunt, marketingový ředitel Active 24.

Držiteli domén jsou ve většině případů živnostníci, firmy nebo organizace. V držení mají podle statistik Active 24 okolo 80 % .cz domén, pouze zhruba 20 % domén tak připadá na fyzické osoby nepodnikatele.

 

Právě se děje

Další zprávy