Budeme nabíjet mobil teplotou těla? Přichází nanolátky

LP Fish
24. 2. 2012 14:20
Materiál Power Belt vytváří elektrický proud z rozdílu tělesného a venkovního tepla. Zatím ho bohužel vyrobí příliš málo.
Nanotechnologie umožňují pronikat až k molekulové a atomové struktuře hmoty. Takto vypadá zlato složené z atomů, které jsou na obrázku rozpoznat.
Nanotechnologie umožňují pronikat až k molekulové a atomové struktuře hmoty. Takto vypadá zlato složené z atomů, které jsou na obrázku rozpoznat. | Foto: Wikimedia Commons

Na obzoru je další technologie, která by mohla pomoci smartphonům s výdrží jejich baterie. V budoucnu bychom totiž mohli akumulátory nabíjet z tepla vlastního těla.

Postarat by se o to mohl materiál Power Felt, který vyvinuli vědci z Centra pro nanotechnologii a molekulární materiály na Wake Forest University.

Bunda, která nabije iPod

Látka, která je vyrobená z uhlíkových nanotrubic uzavřených v pružných plastových vláknech, dokáže vyrábět elektrický proud z rozdílu teploty lidského těla a okolního prostředí.

Z jejích vláken je možné upříst tkaninu a tu pak použít v oblečení. Ačkoli vynález přináší naději na nabíjení mobilních telefonů kupříkladu z bundy, ve které půjdeme ven, těšit se na praktické aplikace je zatím určitě předčasné.

"Dovedu si představit, že budeme schopnit udělat bundu s plně termoelektrickou vložkou, která bude shromažďovat lidské teplo, zatímco vnější část bundy zůstane studená adekvátně venkovní teplotě," hovoří o potenciálu látky jeden z výzkumníků Corey Hewitt

"Pokud bude Power Felt dostatečně efektivní, mohlo by to být dost na příkon iPodu, což by bylo skvělé třeba pro dálkové běžce. Je to určitě na dosah," dodává.

Minimální příkon

Podle vedoucího týmu Davida Carrolla si zase lze tyto materiály představit v nouzových soupravách obtočených kolem baterky a zajišťující tak fungování rádia nebo mobilního telefonu.

Komerčnímu využití termoelektrických tkanin, které by se kromě oblečení mohly objevit také jako izolační materiály při stavbách budov, zatím brání hlavně jejich vysoká cena.

Podle serveru Gizmodo sama tkanina také není příliš výkonná. I látka ze 72 vrstev totiž přinese jen 140 nanowattů energie, což je energie v řádu miliontin příkonu, který využívá iPod, když je nečinný.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy