Brýle Google Glass mají konkurenta. Smart Glass

tl
26. 11. 2012 13:03
Zařízení s rozšířenou realitou přibývá. Firma Vuzix vyvinula vlastní chytré brýle Smart Glass
Foto: Google.com

Chytré brýle Google Glass se sice do běžného prodeje zatím jen tak nedostanou, rozhodně se jim ale již podařilo připoutat velký zájem veřejnosti. Koncept brýlí s integrovaným displejem zaujal samozřejmě také jiné výrobce, kteří se chystají něco podobného vytvořit. Vlastní brýle tak už například tvoří Olympus, mluví se i tom, že Microsoft se ve svých laboratořích o něco podobného také pokouší.

Kromě těchto firem má své vlastní brýle z rozšířenou realitou také poměrně neznámá společnost Vuzix. Ta dokonce svůj první prototyp brýlí Smart Glass M100 představila už během lednového veletrhu CES, tedy o několik měsíců dříve, než brýle ukázal Google.

Zařízení Smart Glass vypadá podobně jako klasický handsfree headset zavěšený za uchem, ze kterého vede prodloužené rameno, na jehož konci je umístěn displej. Smart Glass tak tedy ve své podstatě nejsou brýlemi, ale spíše jen malým displejem umístěným před obličejem.

Slušnou výbavu Smart Glass kazí slabá baterie

Firma Vuzix už i prezentovala specifikace svého přístroje. Smart Glass poběží na upraveném Androidu ICS, což by mělo umožňovat, že do zařízení půjdou stahovat aplikace. Dále je zařízení vybaveno 4GB paměti, které jsou rozšiřitelné pomocí microSD karty, 1GHz procesorem, GPS, Bluetooth, Wi-Fi a kamerou, která je schopna nahrávat video v rozlišení 720p.

I když celý projekt vypadá zajímavě, v praxi asi zatím Smart Glass příliš použitelné nebudou. Hlavní nevýhodou celého zařízení je totiž baterie, která se zapnutým displejem vydrží pouze asi 2 hodiny v provozu.

Vuzix zatím Smart Glass nabízí vývojářům za 999 dolarů. Kolik by měl přístroj stát normálně a kdy se do běžného prodeje dostane zatím není jisté.

 

Právě se děje

Další zprávy