Až 200 tisíc Číňanů si koupilo nový iPad od pašeráků

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 3. 2012 5:30
Dealeři dováží tablet ze sousedního Hong Kongu nebo z USA a prodávají ho až třikrát dráž
Stejně jako v předchozích dvou letech uvádí společnost Apple nový model tabletu iPad. Na rozdíl od předchozího nenese žádné pořadové číslo. Ve Spojených státech, Kanadě nebo Německu se prodává od pátku. Do Česka přijde o týden později, 23. března.
Stejně jako v předchozích dvou letech uvádí společnost Apple nový model tabletu iPad. Na rozdíl od předchozího nenese žádné pořadové číslo. Ve Spojených státech, Kanadě nebo Německu se prodává od pátku. Do Česka přijde o týden později, 23. března. | Foto: Reuters

Peking - Čínští fanoušci iPadu si se zákazy hlavu nelámou. Ačkoliv si oficiálně na nový produkt od Applu musí ještě počkat, řada z nich již poslední verzi má. Podle mediální skupiny China United Television jich za uplynulý týden propašovali do země na 200 tisíc kusů.

Nejčastěji si iPad nechají tajně vozit ze sousedního Hong Kongu. Ten patří do desítky zemí, kde se tablet začal prodávat hned 16. března. Prodejům do Číny se tu přitom Apple snažil usilovně zabránit. Každý zákazník proto musel při nákupu předložit své identifikační údaje.

Kromě toho Číňani pašují novinku od Applu také ze Spojených států amerických. Předpokládá se, že za každý iPad prodaný čínským překupníkům, dostanou američtí prodejci 20 dolarů (zhruba 375 Kč) navíc.

Až třikrát vyšší cena

Na černém trhu se tablety podle serveru Tech in Asia obchodovaly až za 1580 dolarů (29 685 Kč) za jednodušší verzi. V USA se přitom tentýž výrobek prodává za třetinu. Jak ale uvádí jeden z překupníků, ceny jdou postupně dolů a nyní se již pohybují na 600 USD (11 272 Kč).

"Hlavní poptávka byla uspokojená, dalším důvodem může být zklamání z nového modelu, který se příliš neliší od předchozího," myslí si překupník Čang Chao.

Dealeři iPady rozprodávají v obchodní oblasti Chua-čchiang-pej, která se nachází nedaleko hranic s Hong Kongem, paradoxně pouze několik kilometrů od továren Foxconnu, kde se tablety vyrábí.

Proti pašování se čínské úřady snaží bojovat. Kromě toho, že Číňani porušují samotný zákaz importu, totiž pašeráci neplatí za dovezené iPady clo. To má činit 850 juanů za kus (2 536 Kč).

"Čína je pro podobné výrobky žhavým trhem. Střední třída bohatne a špičkové technologie jsou tu stále populárnější," píše Tech in Asia.

Kdy bude přesně iPad ve druhé největší ekonomice světa k dostání, zatím Apple neoznámil. Očekává se ale, že kvůli tamní regulaci bude zpoždění činit několik měsíců.


 

Právě se děje

Další zprávy