Austrálie udělala první krok k superrychlému internetu

Jan Kovalík
23. 6. 2011 11:10
Austrálie se dohodla se dvěma telekomunikačními partnery na radikálním řešení. Propojí všechny obyvatele po netu.
Foto: Reuters

Australské telekomunikační firmy Telstra a Optus se dohodly s vládou premiérky Julie Gillardové o ukončení své činnosti a převedení zákazníků do nové národní internetové sítě.

 

Bývalý telefonní monopol Telstra předá státu infrastrukturu v hodnotě 11.6 miliardy amerických dolarů, singapurský Optus pak obdrží kompenzaci ve výši 850 milionů.

Spojíme všechny

Dohoda je součástí tzv. Projektu národního širokopásmového internetu, který si premiérka Julia Gillardová stanovila jako jednu z priorit své vlády. Slíbila, že "brzy budou všichni Australané vzájemně propojeni, bez ohledu na to, jak daleko od sebe se nachází".

To je v případě Austrálie velká výzva, protože vzdálenost mezi velkými městy je v průměru 800 kilometrů a obyvatelstvo je roztroušeno po celém kontinentě s velmi malou hustotou obydlení. Gillardová přitom slibuje, že superrychlým internetem pokryje celou zemi. Přes 93 pevniny spojí vysokorychlostní vlákno a o zbylých sedm procent se postarají satelitní a bezdrátové technologie.

Zemi čeká změna

Britský Economist označil iniciativu australské vlády za "nejambicioznější internetový projekt na světě". Australská vláda si od projektu slibuje enormní nastartování ekonomiky, srovnatelné se zavedením železnice. Rychlost spojení, která má dosahovat až 1 GBitu za sekundu, umožní celé segmenty ekonomiky přesunout on-line. Vysokorychlostní internet ušetří cestování za lékařem, do školy nebo do práce.

Největší výhodou projektu se ale zdá jeho rentabilita. Austrálie, jak zaznamenal jeden z místních historiků, trpí pod tyranií vzádlenosti. Překonat tento problém bude mít proto na zemi enormní vliv. Podle propočtů OECD se projekt, jehož náklady se blíží 40 miliardám amerických dolarů, má zaplatit během deseti let.

Přitom HDP má během prvních pěti let vzrůst o 1,4 procenta, za deset let pak až o celých šest. Projek startuje postupně, s jeho plným spuštěním se počítá v polovině roku 2012.

Všude a rychle

Ačkoliv dnes může vývoj státního monopolu pro posyktování interentu překvapit, protože vysokorychlostní sítě jsou ve většině světa doménou soukromých firem, Austrálie k tomu má své důvody. Aby celý projekt dosáhl kýženého efektu, musí pokrýt celou Austrálii.

To by pro soukomého poskytovatele představovalo absolutně nerentabilní investice. Přesvědčit se o tom můžeme i v Česku, kde rychlost připojení k internetu ve velkých městech dosahuje astronomických hodnot, pokud ale nežijete v metropoli, stává se pro vás leckdy lov na internetové připojení peklem.

 

Právě se děje

Další zprávy