Apple získal patent na otáčení stránek

tl
20. 11. 2012 14:37
Kontroverzních patentů přibývá. Úřad Applu schválil patent na otáčení stránek
Foto: ibnlive.in.com

Americký patentový úřad je už dlouhodobě kritizován za to, že žadatelům o patenty schválí v podstatě cokoliv, co je napadne. Často tak vznikají situaci, kdy si firmy patentují naprosto běžnou věc, kterou následně jejich konkurenti nemohou využívat.

V tomto ohledu je přeborníkem především Apple, který si už v minulosti patentoval například obdélník nebo ikonu s notou. Na základě patentovaného obdélníku se následně soudil se Samsungem kvůli podobě jeho tabletu Galaxy Tab 10.1.

Zaoblené rohy jsou naše, hlásí Apple

Před dvěma týdny byl k tomuto sedm let starému patentu přidán patent nový, v rámci kterého si Apple dělá nároky na obdélníky se zaoblenými rohy. To v podstatě znamená, že firma s nakousnutým jablkem ve znaku získala patent na podobu téměř všech tabletů.

Aby toho nebylo málo, podal si Apple další žádost o poněkud kontroverzní patent, kterou mu úřad před několika dny schválil. Tentokrát se jedná o grafický prvek použitý v aplikaci iBooks, která slouží k prohlížení elektronických knih na tabletech iPad a telefonech iPhone. Tento prvek není ničím jiným než animací, která simuluje otáčení listu papíru, stejně jako se otáčejí stránky u běžných knih.

Nový patent na otáčení stránek se dočkal značně negativních reakcí. Stejný grafický prvek totiž už nějaký čas používá řada tabletů a čteček, jejichž výrobce zřejmě nikdy předtím nenapadlo, že by si něco takového vůbec mohli patentovat

 

Právě se děje

Další zprávy