Apple ukázal dva nové iPhony 6. A překvapil hodinkami

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 9. 2014 20:53
Větší z nových iPhonů má úhlopříčku 5,5 palce. Nové chytré hodinky od Applu mají několik barevných modifikací.
Chytré hodinky.
Chytré hodinky. | Foto: Reuters

Cupertino - Společnost Apple představila dva nové telefony iPhone, které mají mimo jiné větší displej. Přístroje nesou označení iPhone 6 a iPhone 6 Plus.

Apple představil i nové chytré hodinky Apple Watch v několika barvách. Jsou prvním produktem nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením generálního ředitele Tima Cooka. Ten v roce 2011 nahradil v čele podniku legendárního Steva Jobse, který brzy poté zemřel na rakovinu. Původně se předpokládalo, že nové hodinky ponesou název iWatch.

Telefon iPhone 6 má displej s úhlopříčkou 4,7 palce (12 centimetrů), u přístroje iPhone 6 Plus je úhlopříčka dokonce 5,5 palce (14 centimetrů). To představuje výrazný posun ve srovnání se čtyřmi palci u předchozích modelů iPhone 5C a iPhone 5S.

Apple se donedávna větším úhlopříčkám bránil. Poukazoval přitom na horší kvalitu obrazu a obtížnější ovládání jednou rukou.

Co se hodinek týče, ty mají dotykový displej a budou se dodávat ve dvou velikostech, ve standardní, sportovní a luxusní edici. Fungovat ale budou jen spolu s přístrojem iPhone. Na trhu by se měly objevit začátkem příštího roku, jejich cena bude začínat na 349 dolarech (7500 korun). Hodinky budou mimo jiné schopny převzít některé funkce telefonu, se kterým budou propojeny.

Nové telefony jsou ve srovnání s předchůdci i rychlejší a jejich baterie mají delší životnost. Navíc jsou vybaveny barometrem, díky němuž budou moci uživatelé například zjistit, jaké překonali převýšení.

Firma začne nové telefony ve Spojených státech dodávat 19. září. Předobjednávky začne přijímat již tento pátek.

Apple dnes představil i platební systém Apple Pay, který umožní používat telefony iPhone místo platebních karet a platit jejich prostřednictvím v obchodech.

 

Právě se děje

Další zprávy