Apple se dohodl s hudebními vydavateli, uvede iCloud

Jan Kovalík
1. 6. 2011 14:50
Steve Jobs potvrdil účast na vývojářské konferenci Applu, kde představí nové operační systémy a cloudovou hudební službu
Foto: ISIFA

Šéf Applu, Steve Jobs, zahájí příští pondělí oficiální konferenci vývojářů Apple (WWDC 2011). Osobně představí novou verzi operačního systému OS X pro počítače Mac jménem Lion. Dále pak novou verzi iOS 5 pro iPhone a iPad. A neočekávaně také cloudovou hudební službu iCloud.

iCloud by měl uživatelům umožnit poslouchat jejich hudební sbírky kdekoliv na světě prostřednictvím internetu. Do "jablečného mraku" je uživatelé nebudou muset nahrávat, aplikace by je měla rozeznat a přehrávat identické skladby ze serverů Apple.

Dohoda se studii

Spuštění iCloudu nebylo do poslední chvíle jisté kvůli komplikacím při dohadování smluv s hudebními vydavateli. Teď je vše jinak. Apple se již dohodl s Warner Music, EMI a Sony Music. V nejbližších dnech se očekává podpis smlouvy s Universal Music.

To Apple zvýhodňuje oproti konkurenci Googlu a Amazonu, kteří již hudební službu podobného typu provozují, ovšem bez dohody s největšími hudebními vydavateli.

Při vyjednávání s hudební branží je Apple v jasně výhodnější vyjednávací pozici než jeho soupeři. Díky svému internetovému obchodu iTunes je dnes Apple největším prodejcem digitální hudby na světě. Počet registrovaných zákazníků online obchodu přesahuje 200 milionů.

Cloud á la Apple

Cloud computing je letos pro internetové firmy tématem číslo jedna, nikomu se ale zatím nepodařilo dostatečně cloudové služby vysvětlit zákazníkům a vytvořit kýženou poptávku. Právě společnost Apple již v minulosti prokázala, že tuto změnu dokáže zařídit a slavit úspěch s produkty, se kterými jí konkurence předběhla, ale neuspěla.

Předpokládá se též, že iCloud nahradí stávající placenou službu MobileMe, která umožňuje synchronizaci iZařízení a úložný prostor online. MobileMe, oficiálně uvedené na stejné konferenci v roce 2008, od uvedení čelilo problémům se stabilitou a funkčností.

Steve Jobs následně v dopise zaměstnancům přiznal, že MobileMe bylo vypuštěno ve spěchu a nesplňovalo zaběhlé standardy Apple.

Zástupci Apple též potvrdili, že firma bude pro svou navigaci nadále používat Google Maps. O dalších novinkách operačního systému iOS 5 pro mobilní zařízení se spekuluje. Mluví se hlavně o hlubší integraci Twitteru nebo dokonalejším hlasovém ovládání.

Žádný hardware

Nový operační systém pro počítače Mac (Lion) nahradí současnou verzi (Snow Leopard), zřejmě ale jen u těch uživatelů, kteří vlastní Mac s procesorem Intel Core 2 Duo nebo rychlejší. Počítá se s vylepšením všech standardních systémových aplikací.

Vývojářská konference by měla být pouze o softwarových novinkách a plánech Applu. Účastníci konference, kteří za lístek zaplatili 1600 dolarů (na eBay se prodával až za 3500), se tak zřejmě nedočkají odhalení nového iPhonu, se kterým se počítá v září.

 

Právě se děje

Další zprávy