Apple: Přístup aplikací k seznamu kontaktů opravíme

Jan Kovalík
19. 2. 2012 13:20
Sociální aplikace Path bez dovolení přistupovala ke kontaktům uživatelů iPhone, firma slibuje nápravu.
Foto: HDBACKGROUND.COM

Firma Apple vydává developerskou verzi nového operačního systému s kódovým názvem Mountain Lion, v titulcích světového tisku se ale v těchto dnech objevuje z jiného důvodu.

Některým aplikacím ze svého AppStore totiž povolila přístup k seznamu kontaktů v telefonech iPhone bez souhlasu jejich uživatelů.

Nešťastná Cesta

O poprask, kvůli kterému se nakonec na šéfa Applu Tima Cooka obrátila dvojice kongresmenů s žádostí o vysvětlení, se postaral vývojář Arun Thampi.

Ten na svém blogu detailně popsal, jak sociální aplikace Path využívá seznam kontaktů uživatele v telefonu a jeho kopii posílá na své servery bez toho, že by o tom uvědomila uživatele.

Na Apple se okamžitě snesla kritika za porušování soukromí uživatelů a internet oblétl starší videorozhovor se Stevem Jobsem, který v době, kdy vyšlo najevo, že iPhony shromažďují informace o poloze uživatelů, sugestivně svět přesvědčoval, že soukromí uživatelů firma bere "velmi, velmi vážně".

Je to v pořádku?

Jobs v rozhovoru vysvětluje, že je velmi důležité, aby lidé byli seznámeni s tím, co aplikace využívají. "Je důležité, aby uživatelé věděli, tahle aplikace požaduje přístup k tomu a tomu," uvedl v rozhovoru Jobs.

Tedy přesně to, co aplikace Path, ale například ani Twitter pro iPhone nedělají.

Serveru AllThingsD se podařilo získat komentář mluvčího Applu Toma Neumayra, který uvedl, že: "Aplikace, které přistupují nebo sbírají uživatelova data bez jeho souhlasu, jsou v rozporu s pravidly společnosti Apple. Stejně jako v případě geolokačních dat zajistíme v příšti aktualizaci softwaru, aby si každá aplikace přistupující ke kontaktům vyžádala explicitní souhlas uživatele."

Rozhovor AllThingsD se Stevem Jobsem najdete ZDE. Pro téma soukromí přetočte na 1:10 pozn. red.

 

Právě se děje

Další zprávy