Apple na pranýři. Obchodníci nesměli zlevňovat e-knihy

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 4. 2012 12:12
Výrobce iPadu se podle žalobců dohodl s vydavateli na vysokých cenách e-knih
Foto: Reuters

Washington - Technologický gigant Apple má ve Spojených státech problémy. Tamní ministerstvo spravedlnosti ho zažalovalo kvůli vysokým cenám elektronických knih určených pro počítače, čtečky, tablety nebo některé smartphony.

Na kartelové dohodě se měl Apple před dvěma lety dohodnout s vydavateli, kteří mají logický zájem prodávat za co nejvyšší cenu. Kromě Applu se žaloba týká totiž ještě dvou nakladatelství - firem Macmilian a Penguin.

"Jsme přesvědčení, že v důsledku možného spiknutí Applu s vydavateli dali spotřebitelé za některé populární tituly o desítky milionů dolarů více, než by normálně zaplatili," uvedl generální prokurátor Eric Holder.

Snaha zatlačit Amazon

Podle zástupců federálního ministerstva vytvořil Apple svojí strategií model, v rámci něhož neurčují ceny publikací obchodníci, ale již vydavatelé. To je rozdíl oproti prodejům v tradičních kamenných knihkupectvích, kde platí, že velkoobchodní cenu stanoví nakladatel a o marži si rozhoduje konkrétní prodejce.

Podle stejného algoritmu se podle BBC ze začátku obchodovalo i s e-knihami, toto schéma se však postupně změnilo na takzvaný "agentský model". V rámci toho platí, že majitel vydavatelství stanoví pevnou cenu a prodejce následně získá 70 procent z tržeb.

Přechod k danému režimu měl podle odborníků zatlačit do kouta prodejce Amazon, který lákal majitele svých čteček Kindle na agresivně nízké ceny. "Svého času se pokusil prodávat všechny tituly za 9,99 dolaru (189 Kč), což však vydavatelé, kteří preferují vyšší výdělky, odmítli," vysvětluje BBC.

Strategie aikido

Samotný Apple považoval cenu Amazonu v době, kdy se chystal uvést první tablety iPad a představit vlastní platformu na prodej knih iBooks, za značně neatraktivní a na zdražení měl proto podle amerického ministerstva spravedlnosti evidentní zájem.

"Výsledkem se tedy stala tajná dohoda Applu s vydavateli o tom, že cenová konkurence skončí, hodnota elektronických knih zásadně vzroste a Apple získá třicet procent z každého titulu, který prodá," stojí v žalobě. Průměrná elektronická kniha se tak následně začala prodávat za 12,99 až 14,99 dolaru (246 až 283 Kč). Podle agentury AP si Apple k ceně každé e-knihy přidal 2 až 5 dolarů.

Federální ministerstvo nyní usiluje o to, aby obchodníci opět mohli upravovat cenu podle toho, jak sami rozhodnou.

Zástupci Applu se k tématu odmítli vyjádřit. Zakladatel společnosti Steve Jobs ale svého času o přístupu firmy mluvil jako o "strategii aikido", podle které "zákazníci sice zaplatí o něco více, ale to je přesně to, co chceme".

Hachette tvrdí, že z jejich strany k žádnému narušení hospodářské soutěže nedošlo a že to byl naopak Amazon, kdo držel dříve monopol a prodával pod cenou.

 

Právě se děje

Další zprávy