Aplikace týdne: vyměňte na iPadu iOS za Windows 8

Adam Fiala
19. 4. 2012 8:30
Očekávání tabletu s Windows 8 zkrátí aplikace pro iOS, která zprostředkuje OS Microsoftu
Na přístroji od Applu lze ozkoušet nový OS Windows 8.
Na přístroji od Applu lze ozkoušet nový OS Windows 8. | Foto: Aktuálně.cz

Společnosti Apple se možná nebude líbit, že na jejím tabletu lze zkoušet konkurenční produkt, ale vývojáři aplikací jsou hraví a dokážou svést dohromady i zdánlivě neslučitelná jména. V rámci obchodu iTunes prodává skupina Splashtop aplikaci s názvem Win8 Metro Testbed.

Sama o sobě samozřejmě nestačí, ale uživatel za ni musí zaplatit. Na rozdíl od běžných mobilních aplikací je tento produkt o dost dražší. Nyní se prodává za dvacet pět dolarů, což je navíc poloviční sleva z původní ceny. Útraty asi nebudou litovat vývojáři aplikací pro Windows, ostatní si investici musí rozmyslet.

Propojení počítače s Windows a tabletu Apple

Vedle pořízení aplikace samotné si na osobní počítač musí uživatel nainstalovat operační systém Windows 8, jejichž Consumer Preview je stále bezplatně ke stažení na stránkách Microsoftu. Stojí za připomenutí, že v příštích měsících bychom se měli dočkat ještě jedné testovací verze Windows 8 a že s aplikací nebude zřejmě kompatibilní softwarový způsob testování osmiček. Na počítač s tímto operačním systémem je pak nutno stáhnout ještě program Splashtop Streamer.

Aplikace na iPadu funguje jako zrcadlo, které přebírá informace ze stolního počítače. Po propojení signálu počítače a tabletu se následně nabízí komplexní zážitek. Ovládání Windows 8 dotykovým displejem, pro nějž jsou dlaždice převzaté z Windows Phone ideální. Žádná myš a klávesnice, úsměvným paradoxem je rámování systému designem nového iPadu.

Náčrty a poznámky na aplikaci Paper

Za zmínku stojí ještě jedna aplikace, která se v posledních týdnech těší na přístroji iPad velké oblibě a úspěchu. Jde o program Paper, který funguje jako otevřená platforma napodobující papír. Využívá široké spektrum nástrojů ve formě různých psacích, kreslířských a malířských potřeb, dále různých druhů barev a vlastností ovlivňujících krytí a tloušťku tahu. Výsledky může uživatel sdílet e-mailem či sociálními sítěmi.

Za dva týdny, co je produkt od Fifty Three k dispozici, zaznamenala aplikace půl druhého milionu stažení. Základní verze je zdarma. Co se jeví jako nedostatek této aplikace, je ovládání pomocí prsty, které může být neohrabané a nepřesné. Bylo by zajímavé vidět obdobný produkt, až přijde do prodeje nový tablet Samsungu Galaxy Note 10.1 s dotykovým perem, který by měl být pro podobné účely ideální.

 

Právě se děje

Další zprávy