Aerolinky pronajímají tablety. Snaží se ušetřit palivo

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 6. 2012 11:55
Výrobci zábavních systému se ale konkurence nebojí. Tablet považují za nepraktický
Nový iPad
Nový iPad | Foto: Reuters

Singapur - Aerolinky začínají přecházet k iPadům. Nahrazují jimi tradiční počítačové systémy, které mají pasažérům zajistit zábavu během letu. Váhu letadla tak lze snížit v řádu tun, což vede k nezanedbatelným úsporám paliv, informuje server Business Week.

Zdánlivě nečekané úsporné opatření začaly používat například nízkonákladová společnost Scoot, která je součástí Singapore Airlines, dále Qantas Airways nebo Virgin Australia Airlines. Na tabletu od Apple, jehož vypůjčení stojí od 10 do 17 dolarů (205 až 348 Kč), mohou cestující sledovat filmy nebo televizní show, poslouchat hudbu a hrát hry.

Ušetřit lze i tuny

Cílem nové služby ale není pouze zabavit cestující, ale hlavně ušetřit. Pokud z letadla zmizí zařízení a kabely, které zajišťují, aby klasické displeje na zadních stranách sedadel fungovaly, o samotných obrazovkách nemluvě, mohou aerolinky za palivo ušetřit desítky tisíc korun.

"Aktuální vybavení pro jednoho cestujícího totiž váží nejméně 5,8 kilogramů," uvádí Nel James z firmy Panasonic Avionics. Ta je největším výrobcem zábavních systémů na světě. V případě letounu Lufthansa A380, který má 526 sedadel, se tak celková váha letadla může zvýšit až o tři tuny.

Vedení firmy Scoot například tvrdí, že v případech jejich Boeingů 777 činila palivová úspora 7 procent - dokonce i poté, co se počet sedadel na palubě zvýšil o čtyřicet procent.

Jak ale doplňuje Business Week, v současné době se stále ještě jedná o novinku. Například Scoot začala nabízet tablet na palubě teprve tento týden.

Výrobci strach nemají

Podniky, které dodávají zábavní systémy na trh, se odlivu zákazníků zatím neobávají. Současná zařízení jsou podle nich v letadlech zakořeněná a jednotlivé aerolinky naopak pořizují další a další aplikace, které by na přenosných tabletech nebylo možné využít.

Například dopravce Emirates nedávno vybavil svá letadla 27palcovými obrazovkami, které vzhledem kopírují obrazovku smartphonu. Pasažéři si tu mimo jiné mohou vybrat ze tří stovek filmů.

Zástupce dalších aerolinií zajímají i praktické otázky, například: Kam s ním? Připomínají, že cestující má k dispozici omezený prostor a snažit se někam umístit tablet třeba během večeře by tedy podle nich bylo značně nepohodlné. Harry Gray ze společnosti IMS, která je rovněž producentem zábavních systémů, navíc zdůrazňuje, že hardware je stále lehčí a nejnovější systémy se tak mohou dostat i pod jeden kilogram na sedadlo.

--------------------------------------------------------------------------------

Půjčili byste si v letadle tablet?

 

Právě se děje

Další zprávy