3D tiskárny míří do domácností, vytisknou, co uvidíte

Jan Kovalík
24. 1. 2012 18:30
Z hračky pro úzkou skupinu geeků se pomalu stává užitečný domácí přistroj. 3D tiskárny MakerBot jsou určené už i pro úplné laiky. Problémem zatím zřejmě bude hlavně cena.
Foto: Aktuálně.cz

Vázy, šachové figurky, hračky, obroučky k brýlím nebo různé busty, sošky a bižuterie - to vše si už dnes můžete vytisknout na 3D tiskárnách.

Z hračky pro úzkou skupinu geeků se pomalu stává užitečný přistroj, který pomalu míří do domácností. Než se masově rozšíří, čeká ho ale ještě dlouhá cesta.

Díky studentovi Josefu Průšovi je 3D tisk oborem, ve kterém Česko drží krok se světem. Průša se v rámci projektu RepRap snaží pokořit nejvyšší metu - chce postavit stroj, který dokáže vytisknout sám sebe.

Domácí 3D tiskárna je tady

V newyorském Brooklynu zatím firma MakerBot Industries pracuje na vizi, která může vypadat o něco méně ambiciózně - chce 3D tikárny co nejrychlejší uvést do běžných domácností.

Uživatelé s jejich přistroji mohou špulky PVC proměňovat v trojrozměrné předměty libovolného tvaru, který si sami navrhnou v počítači. Postupovat mohou také podle volně dostupných modelů na internetu, anebo žádaný objekt naskenují 3D skenerem (případně modifikovaným Kinectem).

Na veletrhu CES 2012 firma představila svůj nejnovější model Replicator, který získal cenu Best of CES 2012 v kategorii Emerging Tech. Na budoucnost 3D tisku jsme se ptali ředitele a zakladatele firmy Bre Pettise.

Tiskárna začala hořet

Datarama: Jak byste popsal vznik MakerBotu a co má společného s projektem RepRap?

Bre Pattis: Projekt RepRap existoval ještě před vznikem MakerBotu. Zajímal jsem se o 3D tisk a potkal Zacha "Hoeken" Smitha, který pracoval na projektu stroje, který se sám dokáže replikovat. "Jak můžu pomoct," vypadlo ze mně okamžitě, když mi vysvětlil, o co jde, a do projektu jsem se zapojil. Postupně se nám podařilo projekt dotáhnout do fáze, kdy to už téměř fungovalo.

Téměř?

Stále bylo na denním pořádku, že nám tiskárna po chvíli začala hořet. To byla fáze, kdy vznikl druhý prototyp Darwin. Ten například fungoval pět minut a pak skončil katastrofou. Opravili jsme ho, a znovu shořel... A takhle jsme to v Brooklynu zkoušeli ještě asi rok.

A pak vyšlo k vyhoření vás samotných?

Došlo nám, že držet se východiska, aby se stroj dokázal celý kompletně reprodukovat, je velmi velmi těžké a začíná nás to vlastně omezovat. Mendel a Huxley (další klíčoví vývojáři projektu RepRap, pozn. red.) to velmi trefně pojmenovali. Mluvím o strojích postavených na koleně, které se o dovršení RepRap myšlenky pokoušely velmi chytře, ale nebyly tehdy, v letech 2005 - 2007, schopné stoprocentní replikace.

Anti-spotřební výrobek

V té době jste se tedy rozloučili s projektem RepRap?

Zach ještě založil nadaci RepRap Research Foundation, rok se zabýval výzkumem, pracoval osm hodin denně mimo své normální zaměstnání a nevydělával ani dolar. Rozhodli jsme se zaměřit na maximální rozšíření 3D tisku pro veřejnost. A když tím trávíme všechen ten čas, potřebujeme přitom také z něčeho zaplatit nájem.

Do té doby byl 3D tisk pouze vaším koníčkem?

Ano, na živobytí jsme si museli vydělávat jinak. V roce 2009 jsme ale dali všichni výpověď, založil MakerBot a přesunuli svou pozornost ze stoprocentní replikace k tvorbě 3D tiskárny, která nebude schopná vyrobit všechny své součástky, ale jen jejich drtivou většinu.

Jak byste popsal poslání MakerBotu?

Chceme, aby 3D tiskárnu měli doma všichni a byli schopni si vyrobit, co zrovna potřebují. Což je trochu nesmyslné pro komerční firmu, protože vyrábíme spotřebitelský výrobek, který je ve své podstatě velmi anti-spotřební.

Nejste vy náhodou z Brooklynu?

Tak na to pozor! (smích)

3D tiskárny pro každého

Jaký uživatelský komfort nabízejí vaše současné stroje?

Náš poslední model Replicator je doposud největší 3D tiskárna, kterou dodáváme sestavenou, a v DeLuxe verzi dokáže tisknout ve dvou barvách. Stojí 1749 dolarů v jednobarevné verzi a 1999 ve dvoubarevné.

Už tedy neprodáváte stavebnice, ale hotová zařízení?

Dříve jsme prodávali i sestavenou stavebnici za 2500 dolarů. Sestavit ji zabralo od 20 do 40 hodin práce. Replicator ale dáte dohromady za pár hodin. Pro mě osobně je trochu smutné, že už neprodáváme stavebnice, ale na druhou stranu prodáváme přístroj, u kterého můžeme zaručit kvalitu. Máme i tým, který dohlíží na kvalitu, takže máte záruku, že vše, co zákazník dostane, bylo otestováno našimi techniky.

Foto: Jan Kovalík

Daří se vám tímto způsobem cílit na širší zákaznickou základnu?

Ano. Dříve byly naše tiskárny spíše pro inženýry, kutily, lidi z DIY scény, ale dnes jsu 3D tiskárny už opravdu pro každého.

No, pro každého - cenovka 1750 dolarů stále ještě určitě dost zájemců odradí. Proč je cena tak vysoká?

Je otázka, jestli je to hodně. Když Apple vydal svůj počítač Apple II+, stál něco kolem šesti tisíc dolarů, tomu říkám opravdu drahá hračka. My jsme cenu tvořili tak, že jsme sečetli veškeré náklady na stavbu, náš čas a přidali trochu na to, abychom zaplatili nájem, zdravotní pojištění, daně a mohli přitom pokračovat ve vývoji.

Všechno sdílíme

Jak jsou vaše tiskárny licencované, chránite si své know-how?

Jsme obsesivně open-source uskupení. Podporujeme lidi v tom, aby sami vymýšleli vylepšení a snažíme se je přimět, aby tyto své příspěvky publikovali. Považujeme to za důležité i vůči RepRap komunitě, protože dnes existuje spousta derivátů RepRapu od lidí, kteří jen sestaví jejich stroj a vydávají ho za svůj. Myslím, že komunita RepRap by měla na dodržování své licence víc lpět.

Jak tedy funguje vaše licence?

Hardwarově nemáme úplně ideální licenci, protože s licencováním hardwaru je to trochu problematické. Když vyrábíte něco jako nástroje, například šroubovák, když uděláte nový, stále to bude jistý druh šroubováku.

Všechny vaše produkty jsou opatřené obchodní značkou, jak to jde dohromady s open-source?

Ano, naše výrobky mají trade mark, ale design a postupy sdílíme. Takže kdokoliv si naší tiskárnu může podle volně dostupných plánů sestavit sám. S tím problém nemáme. A také to spousta lidí udělala. Je to výhoda pro všechny. Když na to lidé mají čas a schopnosti, jsme jen rádi, protože obvykle tito lidé přináší velký vklad zpět do komunity a stroj většinou nějakým způsobem vylepší. To je naprosto skvělé, proto jsme open-source, a považujeme to za jedno z nejlepších rozhodnutí.

Jak lidé tiskárnu používají

Takže součástí Replicatoru jsou i vylepšení, se kterými přišli lidé z komunity?

Základní stroj je náš. Samozřejmě jsme vycházeli ze svých zkušeností z dob práce na RepRap projektu, ale vytvořili jsme zcela nový stroj. Navíc dnes je situace naprosto jiná, lidé s jistou zkušeností sestaví za nějakou dobu RepRap Mendel a vše ostatní si pak vytisknou. Nám sestavit takový stroj tenkrát trvalo tři roky.

Jak na tu "pionýrskou" dobu vzpomínáte?

Bylo to naprosto magické. Nebyli jsme žádní inženýři. Snažili jsme se to prostě dát dohromady, trávili tím veškerý čas, pak to vyzkoušeli a selhalo to. Takže znovu a jinak. Bylo to skvělé. Dnes řešíme jiné problémy.

Je to pro vás stále zábava?

Určitě, jinak bychom to nedělali. Tvůrci MakerBotu dnes jen řeší víc věcí, než jen samotnou stavbu 3D tiskárny, experimentují s barvami, s tím, jak lidé tiskárnu používají. Tenkrát jsme přirozeně neřešili, jak tiskárnu zabalit, jaký k ní dát návod nebo jak se vyvarovat nebezpečí při stavbě.

Model na Měsíci

V Česku se 3D tisku v rámci RepRap projektu věnuje Josef Průša a těší se velké popularitě. Znáte se a spolupracujete nějak?

Josefa samozřejmě znám. Nikdy nemá problém říct, co si myslí. V rámci MakerBotu ale děláme něco jiného, Josef se stále drží původní myšlenky stroje, který se dokáže sám replikovat. A musím říct, že v rámci komunity se těší velkému respektu.

Jak dlouho MakerBot 3D tiskárny prodává?

Začali jsme v lednu 2009, náš první stroj CupCake jsme vydali v březnu 2009.

To je velmi krátká doba na to, že dnes jste už známí po celém světě a 3D tisk se těší stále většímu zájmu. Načasování se vám tedy povedlo skvěle.

Já si nemyslím, že šlo o načasování. Je to spíš otázka, jestli jsme do toho šli v pravý okamžik, kdy vlna 3D tisku nabírala na síle nebo jsme tu vlnu vytvořili. Dodali něco, na co trh vlastně už nějakou dobu čekal. Nejsem si jistý, který z těchto scénářů to byl, každopádně se snažíme jak nejlíp umíme.

Kolik strojů jste zatím prodali?

Odeslali jsme přes 7 tisíc strojů.

Jak bude vypadat další model, na co se můžeme těšit?

Příští model bude na Měsíci a bude tam pro nás tisknout lunární základnu.

Podívejte se na video: Představení MakerBot Replicator

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy