Tatra má na Blízkém východě dobré jméno. Veze si nové zakázky pro armádu

Petr Lukáč Petr Lukáč
26. 4. 2016 10:36
Kopřivnická automobilka dodá speciální podvozky pro vojenská vozidla egyptské a jordánské armády. Hodnota všech kontraktů se pohybuje okolo 800 milionů korun. Firma, která před třemi lety skončila v konkurzu, už v loňském roce vydělala 390 milionů korun.
Tatra bude vyrábět speciální podvozky pro vojenská vozidla egyptské a jordánské armády.
Tatra bude vyrábět speciální podvozky pro vojenská vozidla egyptské a jordánské armády. | Foto: Libor Fojtík

Blízký východ (od našeho zpravodaje) – Automobilka Tatra získala zakázky pro egyptskou i jordánskou armádu. Oběma dodá stovky speciálních podvozků pro vojenská vozidla. Hodnota všech kontraktů se pohybuje okolo 800 milionů korun, šéf představenstva Tatry Petr Rusek je dojednával na misi ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a Hospodářské komory ČR právě do Egypta a Jordánska.

"Již nyní zahajujeme dodávky asi 130 podvozků do Egypta a jednáme o dodávce dalších 220 kusů. Jsme víceméně domluvení, jen vše musíme dostat ještě do kontraktu," říká Rusek. V Jordánsku má zase domluvený dovoz 50 speciální podvozků, na kterých si místní firma KADDB staví vlastní vojenské vozidlo. "Je to druhá várka, již jsme jich sem vyvezli zhruba osmdesát. A doufáme, že spolupráce bude dál pokračovat," dodává.

O dobrém jménu Tatry hovoří i český velvyslanec v jordánském Ammánu Petr Hladík. "Vozy od Tatry byla dokonce první věc, kterou mi při předávání pověřovacích listin jordánský král zmínil," říká s tím, že se s Tatrami jordánský král chlubil i návštěvě saúdskoarabského prince.

Kopřivnická automobilka tak pokračuje ve svém rostoucím trendu. Firmu, která před třemi lety skončila v konkurzu, koupilo duo podnikatelů Jaroslav Strnad a René Matera. Převzetí a následně i rozjezd firmy pro ně řídil právě Rusek.

Společnost, která ještě v roce 2012 prodělala téměř miliardu korun, dnes svým šéfům výborně vydělává. Jen zisk 390 milionů korun za rok 2015 oběma majitelům pokryl veškeré náklady na koupi a rozjezd slavné automobilky. Firma své vozy a speciální podvozky vyváží od Nového Zélandu přes Indii a Saúdskou Arábii až po západní Evropu.

 

Právě se děje

Další zprávy