Obří pokuta za ropnou havárii. BP zaplatí 19 miliard dolarů

David Kořínek
2. 7. 2015 16:11
Nehoda těžební plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu z roku 2010 je nejhorší ekologickou katastrofou v historii USA.
Následek havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu.
Následek havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. | Foto: Reuters

Londýn - Ropný koncern BP souhlasí s vyplacením takřka 19 miliard dolarů (zhruba 460 miliard korun) jako odškodné za nehodu na těžební plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu z roku 2010. Zprávu přinesl Wall Street Journal.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti jde o největší dohodu o urovnání, jaká byla s jednotlivým podnikem v USA kdy uzavřena.

Akcie BP na newyorské burze po oznámení dohody rostou o více jak čtyři procenta. Čekalo se totiž, že odškodné bude vyšší.

V následujících 18 letech BP vyplatí státním a federálním úřadům 18,7 miliardy dolarů za náklady spojené s likvidací katastrofy.

Nehoda si tehdy vyžádala 11 obětí na životech. Unikající ropu se nedařilo zastavit čtvrt roku.

"Před pěti lety jsme se zavázali obnovit ekonomiku a životní prostředí v Mexickém zálivu. Od té doby jsme pracovali, abychom tento slib naplnili," uvedl předseda představenstva BP Carl-Henric Svanberg.

BP uvedla, že dohoda zahrnuje státy Alabama, Louisiana, Florida, Mississippi a Texas, dále pak 400 místních vládních subjektů.

 

Právě se děje

Další zprávy