Tajná mise firmy Apple. Na rok 2020 chystá elektromobil

ČTK ČTK
20. 2. 2015 10:01
Zavedeným automobilkám obvykle trvá vývoj nového automobilu pět až sedm let. Apple začal masivně nabírat pracovníky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York - Americká technologická společnost Apple chce v roce 2020 začít vyrábět auta na elektrický pohon. S odvoláním na informované zdroje to na svém webu napsala agentura Bloomberg. Tým Applu, který tajně pracuje na novém voze, prý čítá kolem dvou set lidí.

V posledních měsících začal navíc masivně nabírat další pracovníky. Firma podle jednoho ze zdrojů hledala především experty v oblasti robotiky a bateriových technologií.

Apple by se ještě mohl rozhodnout projekt stopnout nebo odložit, kdyby vedení nebylo spokojeno s tím, jak postupuje, uvedly informované zdroje. Představitelé firmy se k článku Bloombergu odmítli vyjádřit.

Dnešní díl Tech News je ve znamení Googlu, který prohrává s Applem souboj o trh v USA a který zkusí oživit Google Glass přepracováním od podlahy.
3:08
Dnešní díl Tech News je ve znamení Googlu, který prohrává s Applem souboj o trh v USA a který zkusí oživit Google Glass přepracováním od podlahy. | Video: Otakar Schön, Blahoslav Baťa

Zavedeným automobilkám obvykle trvá vývoj nového automobilu pět až sedm let. Když firma začíná od nuly, uvažuje se tak o horizontu deseti let, tvrdí prezident poradenské společnosti Automotive Consulting Group Dennis Virag.

Pokud by Apple uvedl na trh vlastní elektromobily, mohlo by to rozpoutat bitvu o zákazníka mezi ním a jeho potenciálními konkurenty Tesla Motors a General Motors. Obě americké automobilky chtějí v roce 2017 uvést na trh elektrické vozidlo, které dokáže na jediné nabití ujet více než 200 mil (zhruba 321 kilometrů) a bude stát méně než 40 tisíc dolarů (964 tisíc korun).

Apple, který své počáteční zaměření na výrobu osobních počítačů během let rozšířil na hudební přehrávače, mobilní telefony a tablety, vykázal v posledním čtvrtletí rekordní zisk 18 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy