T-Mobile po letech propadu zvýšil tržby, rostly o procento

ČTK ČTK
26. 2. 2015 10:27
Příjmy z mobilních služeb sice klesly, počet tarifních zákazníků operátora ale vzrostl o pět procent.
T-Mobile. Ilustrační foto
T-Mobile. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká pobočka T-Mobile se loni vrátila k růstu. Její celkové tržby stouply o 1,3 procenta na 24,07 miliardy korun. Naposledy se přitom společnost mohla růstem tržeb chlubit v roce 2008. Provozní zisk operátora ale klesl o čtyři procenta na 10,04 miliardy korun.

Počet zákazníků se zvýšil zhruba o 170 tisíc na šest milionů. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Růstu tržeb operátor dosáhl zejména díky koupi provozovatelů pevných sítí T-Systems a GTS Czech, kteří poskytují služby firemním zákazníkům. "Byl to náš nejrušnější rok. Nejenže jsme zásadně změnili organizaci a způsob práce, ale museli jsme změnit i způsob myšlení," uvedl generální ředitel Milan Vašina.

Příjmy z mobilních služeb klesly o čtyři procenta na 18,9 miliardy korun. Průměrná měsíční útrata mobilních zákazníků klesla meziročně o devět procent na 263 Kč. Počet tarifních zákazníků rostl naopak o pět procent na 3,5 milionu, počet lidí s předplacenou kartou stagnoval na 2,5 milionu.

Zájem o datové služby rostl

Údaje od loňského prvního čtvrtletí zahrnují i zákazníky virtuálních operátorů, kteří využívají infrastrukturu T-Mobilu. Podíl odcházejících zákazníků stoupl z 1,1 na 1,3 procenta měsíčně.

Mobilní zákazníci operátora loni provolali průměrně 151 minut měsíčně, tedy o čtyři procenta meziročně více. Objem přenesených dat vzrostl o 59 procent. Rostoucí využívání datových služeb se odrazilo v růstu podílu nehlasových služeb na tržbách o čtyři procentní body na rekordních 38 procent.

T-Mobile v Česku působí od roku 1996 a je podle počtu zákazníků největší mobilní operátor v ČR. Od minulého roku je po dokoupení minoritního podílu stoprocentním vlastníkem firmy Deutsche Telekom.

 

Právě se děje

Další zprávy