Zašpiněná fritéza jako standard. Každá šestá restaurace smaží na přepáleném oleji

Ekonomika Ekonomika
29. 2. 2020 17:58
V každé šesté restauraci používají kuchaři k přípravě jídel fritovací olej, který byl přepálený a je nevhodný k vaření. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách 82 restaurací, v nichž prověřila 98 vzorků. V porovnání se stejnými kontrolami v předchozích letech je to ovšem mírné zlepšení.

Inspektoři podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy vzorky hodnotili senzoricky, tedy podle vůně, chuti, barvy nebo přítomnosti zuhelnatělých zbytků. "Měřili také obsah takzvaných polárních látek a dále v laboratoři stanovili polymerní triacylglyceroly. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu hodnocených fritovacích olejů," dodal.

U deseti kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili také znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami kvůli zanedbání pravidelného čištění.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, odborná literatura uvádí i možné karcinogenní účinky.

Inspektoři nařídili všem, kdo nějak pochybili, aby zjištěné nedostatky odstranili, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Přehled všech kontrolovaných restaurací včetně vyhodnocení lze najít v sekci Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Video: Hospody jsou pořád strašný a hygiena zoufalá. Superšéf mě strašně bavil, říká Pohlreich

Překvapilo mě, že v hospodách je spousta věcí pořád stejně blbá, hygiena zoufalá, lidi na práci kašlou a dělají ji jen proto, aby dostali zaplaceno. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy