Swarovski zavře závod v Jablonci. Odchází i z Číny

ČTK ČTK
27. 2. 2015 16:42
V Česku by firma měla v průběhu tohoto roku propustit zhruba 75 zaměstnanců.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Swarovski.com

Vídeň/Praha/Peking - Rakouská firma na výrobu křišťálového skla Swarovski se chystá zavřít své závody v Česku a v Číně. Investovat chce prý hlavně do centrály v Tyrolsku a do nové pobočky v Srbsku. Informovala o tom agentura APA. Vyjádření českého zastoupení firmy se ČTK nepodařilo získat.

V Česku by podle APA firma měla v průběhu tohoto roku ze závodu v Jablonci nad Nisou propustit zhruba 75 zaměstnanců, dalších asi 200 lidí přijde údajně o práci v čínském městě Ťing-šang.

V Číně prý patří k důvodům pro odchod hlavně fakt, že konkurenční podmínky firmě údajně nedovolují "vyrábět v souladu s vlastními vysokými nároky na obchodní etiku a kvalitu a zároveň za pokrytí všech nákladů". Bližší důvody pro opuštění České republiky firma nesdělila.

Výroba se prý do budoucna soustředí především do kmenového závodu v rakouském Wattensu. Do jeho modernizace chce Swarovski v příštích třech letech investovat až 90 milionů eur (téměř 2,5 miliardy Kč). Další investice budou směřovat do nové pobočky v severosrbském městě Subotica.

Firma Swarovski patří k předním světovým výrobcům šperků a komponentů z křišťálu, brusných a lešticích nástrojů, optických zařízení a syntetických drahokamů.

 

Právě se děje

Další zprávy