Svým dětem spoří skoro polovina matek, ukázal průzkum

ČTK ČTK
11. 5. 2014 14:50
Podle průzkumu společnosti ING patří děti u Evropanů mezi pět nejčastějších důvodů spoření.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Bezmála polovina českých žen - 46 procent - spoří pro své děti, které s nimi žijí v domácnosti. Stejný účel spoření uvedlo 44 procent českých otců. V Evropě odkládá svým dětem peníze stranou v průměru 39 procent matek a 42 procent otců.

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu ING, podle kterého děti patří na kontinentu mezi pět nejčastějších důvodů spoření.

Děti jsou motivací k vytváření rezervy dokonce i pro bezdětné muže a ženy. Každý desátý z nich uvedl, že děti jsou pro něj důvodem spoření, a to i přes to, že s ním v domácnosti žádné nežijí.

Dětem spoří pětina Evropanů

"Tvrzení, že děti jsou naše budoucnost a vyplatí se jim spořit na lepší vzdělání, jednodušší start do samostatného života nebo jiné účely, bere za své pětina Evropanů," uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček. Je podle něj logické, že spoření pro děti má podstatně vyšší význam u rodin s dětmi v domácnosti, a české matky si v tomto ohledu počínají velmi zodpovědně.

Pro děti spoří v průměru pětina všech Evropanů, bez ohledu na to, zda v jejich domácnosti jsou, nebo nejsou děti. Poměr mužů a žen je shodný  - 21 procent. Naproti tomu v Česku jsou v tomto ohledu spořivější ženy, které pro děti odkládají peníze stranou ve 28 procentech případů, zatímco muži ve 22 procentech.

Spoření pro děti je nejpopulárnější v Lucembursku a Itálii, kde se k němu přihlásila třetina populace. Hned další v pořadí jsou ČR a Rumunsko se čtvrtinovým podílem lidí, kteří střádají pro své děti.

 

Právě se děje

Další zprávy