Problémovou švýcarskou banku Credit Suisse převezme její největší rival UBS

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 3. 2023 20:08
Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci svého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Jde o jednu z největších transakcí svého druhu v bankovním sektoru za desítky let. Na posílení likvidity poskytne švýcarská centrální banka až 100 miliard franků (2,4 bilionu korun).
Foto: Aktuálně.cz

Švýcarská UBS převezme konkurenční banku Credit Suisse zhruba za tři miliardy franků (téměř 73 miliard korun), zaplatí svými akciemi. "Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci," uvedla centrální banka.

Švýcarský prezident Alain Berset řekl, že zachránit Credit Suisse tak, aby přežila bez pomoci jiné banky, už kvůli ztrátě důvěry nebylo možné. Podle ministerstva financí je zvolené řešení oproti jiným variantám nejméně bolestivé pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky.

Credit Suisse, která vznikla v roce 1856, doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z tohoto týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady.

Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě, služby poskytuje především bohatým jednotlivcům a je považována za jednu z třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. Je druhou největší bankou ve Švýcarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy