Švýcarsko je připraveno intervenovat a oslabit domácí měnu

ČTK ČTK
7. 2. 2015 17:37
Silný kurz švýcarské měny má negativní dopad na export země.
Švýcarský frank
Švýcarský frank | Foto: Reuters

Curych - Švýcarská centrální banka (SNB) je připravena intervenovat na devizovém trhu, pokud bude zapotřebí oslabit domácí měnu. Má rovněž prostor k dalšímu snížení úrokových sazeb, které se již nyní nacházejí v záporném pásmu. Uvedl to dnes šéf SNB Thomas Jordan. Švýcarský frank v polovině ledna prudce posílil poté, co se centrální banka rozhodla zrušit limit pro jeho kurz vůči euru.

Silný kurz domácí měny má negativní dopad na konkurenceschopnost švýcarského exportu. Hospodářský institut KOF minulý týden předpověděl, že švýcarská ekonomika se letos v důsledku lednového rozhodnutí centrální banky propadne do recese.

SNB v září 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku. Letos v polovině ledna však tuto politiku překvapivě zrušila, což vedlo k prudkému posílení franku.

Euro se po rozhodnutí banky propadlo až na 0,8052 CHF, velkou část ztrát ale rychle smazalo. V současnosti se kurz jednotné evropské měny pohybuje kolem 1,05 CHF.

Údaje o vývoji devizových rezerv podle agentury Reuters naznačují, že centrální banka i po lednovém zrušení limitu podniká kroky k oslabení domácí měny. Jordan to však nepotvrdil, ani nepopřel. Švýcarský tisk tvrdí, že neoficiálním cílem centrální banky je nyní držet kurz eura vůči franku v rozmezí od 1,05 do 1,10 CHF.

Jordan upozornil, že zatím nelze přesně určit, jaký dopad bude mít lednové zrušení limitu na domácí ekonomiku. Dodal nicméně, že hospodářský růst bude nižší, než banka předpokládala. Podle prosincové prognózy banky se měl letošní růst pohybovat kolem dvou procent.

 

Právě se děje

Další zprávy