Zuckerberg přišel o desetinu majetku a vypadl z TOP 40

ČTK ČTK
30. 5. 2012 15:04
Během týdne vinou propadu hodnoty akcií Facebooku přišel o 1,5 miliardy USD

New York - Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg vypadl ze seznamu 40 nejbohatších lidí světa sestaveného agenturou Bloomberg. Způsobil to neúspěšný vstup Facebooku na burzu, kvůli kterému se hodnota Zuckerbergova majetku za poslední týden snížila o 1,5 miliardy dolarů (31 miliard korun).

Hodnota Zuckerbergova majetku v úterý podle údajů Bloombergu dosahovala 14,7 miliardy dolarů. Ještě 25. května se přitom jmění zakladatele Facebooku odhadovalo na 16,2 miliardy dolarů.

Za snížením hodnoty Zuckerbergova majetku stojí propad akcií Facebooku. Společnost vstoupila na burzu 18. května s upisovací cenou akcií 38 dolarů. V první den obchodování ale hodnota akcií oproti očekávání investorů nevzrostla a v dalších dnech se začala propadat. V úterý v poledne klesla cena akcií Facebooku na 29,50 dolaru, takže na upisovací hodnotu ztrácely už 20 procent.

Prodělali i další miliardáři

Zuckerberg není jediný, kdo kvůli vstupu Facebooku na burzu přišel o značnou část hodnoty svého majetku. Podle CBS mají čtyři z 20 nejmladších miliardářů svůj majetek ve velké míře navázaný na Facebook.

Podle žebříčku Bloombergu je stále nejbohatším člověkem světa Mexičan Carlos Slim Helú, jehož jmění se odhaduje na 67,9 miliardy dolarů. Za ním následují Bill Gates s majetkem v hodnotě 60,5 miliardy dolarů a Warren Buffet se jměním 44,7 miliardy dolarů.

Po Zuckerbergově vypadnutí z žebříčku uzavírá čtyřicítku nejbohatších lidí Kolumbijec Luis Carlos Sarmiento s majetkem v hodnotě 15,5 miliardy dolarů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy