Vláda v taxíku. Syriza začíná šetřit, prodává státní auta

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 2. 2015 20:45
Místo služebních vozů jezdí noví řečtí ministři vlastními auty, taxíky nebo na motorce. Na prodej je tak i luxusní BMW za 750 tisíc eur.
Vzhůru do taxíku s novým řeckým premiérem.
Vzhůru do taxíku s novým řeckým premiérem. | Foto: Reuters

Atény – Noví řečtí ministři se musí uskromnit. Vláda pod vedením levicového uskupení Syriza vysílá další ze signálů, jak si získat sympatie veřejnosti. Rozprodá vládní vozový park, ve kterém je například luxusně vybavené BMW za 750 tisíc eur, tedy zhruba za 21 milionů korun. Místo služebních vozů jezdí ministři vlastními auty, taxíky nebo na motorce.

Vedle problémů s ohromnými dluhy, které Řecko nyní tíží nejvíce, to může vypadat jako zanedbatelný krok. V zemi, jejíž politická třída se doposud vyznačovala hlavně korupcí a nepotismem, jde ale o významnou symboliku, píše německý zpravodajský server Spiegel Online, kterému záměr na prodej vládních aut potvrdil zdroj z řecké vlády.

Na prodej je celá vládní flotila, v níž vyniká opancéřované a na zakázku vyrobené BMW vybavené třeba zařízením na satelitní komunikaci v celkové hodnotě tři čtvrtě milionu eur. Pořídila ho vláda premiéra George Papandreoua a do letošních voleb s ním jezdil šéf řeckých socialistů (strana Pasok) a předchozí ministr zahraničí a vicepremiér Evangelos Venizelos.

Příkladem nových pořádků je premiér Alexis Tsipras, který i po vyhraných volbách a v nové funkci jezdí se svým soukromým vozem Audi A4. Ministr financí Giannis Varoufakis jezdí po Aténách taxíky nebo na motorce. Vlastní auto – sběratelský kousek MG Cabrio – používá i muž, který má prodej vládních vozů na starosti. „Ministři nepotřebují státní vozy,“ říká lakonicky náměstek ministra pro reformu státní správy Georgios Katrougalos.

Premiér Tsipras vyzval členy vlády, aby se i v dalších oblastech chovali zdrženlivě a nemrhali financemi. Na služební cesty tak mají například nejlépe využívat v letadlech klasickou ekonomickou třídu. Je to opět ministr financí Varoufakis, který šel příkladem a už se „mezi normálními lidmi“ v běžné třídě nechal vyfotit.

 

Právě se děje

Další zprávy