Úsporná opatření parlamentu pocítí i britská královna

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 7. 2011 10:04
Ministr financí navrhuje změnit způsob financování královské rodiny
Financování královských státnických aktivit má podle ministra financí záviset na výkonu ekonomiky.
Financování královských státnických aktivit má podle ministra financí záviset na výkonu ekonomiky. | Foto: Reuters

Londýn  - Úspory a škrty v britských veřejných financích pocítí i královská rodina. Vláda totiž navrhuje změny ve financování královských cest a schůzek.

Namísto stálé roční sumy, kterou má královna a další členové rodiny k dispozici podle dohody uzavřené s králem Jiřím III. v roce 1760, by podle tohoto návrhu měl být příspěvek závislý na výkonu ekonomiky. Informovala o tom agentura Reuters.

Královna by tam měla dostávat 15 procent ze zisku, pocházejícího z královského majetku a finančního portfolia.

"Podle současného odhadu by to v roce 2014 až 2015, tedy posledním roce současného parlamentu, znamenalo částku přibližně 35 milionů liber. To je přibližně stejná částka jako v posledních letech. Ve výsledku to ale pro parlament znamená úsporu 9 procent," uvedl ministr financí George Osborne.

Osborne v parlamentu vysvětlil, že jeho návrh znamená, že částka určená na královské výdaje bude záviset na výkonu ekonomiky. Tento "panovnický grant" by měl nahradit tři různé částky - pravidelnou roční sumu od ministerstva financí a podporu od ministerstev dopravy a kultury.

Ke královské rodině tak doputují dříve schválená úsporná opatření, která pro řadu ministerstev znamenají snížení nákladů až o pětinu do roku 2015. Úspory na vlastní kůži pocítí i obyvatelé ostrovního království, zejména ve formě zvýšení některých daní.

Ve čtvrtek v Británii stávkovaly statisíce učitelů a státních zaměstnanců, kvůli plánovanému zvýšení důchodového věku a vyšším příspěvkům na penzi ze strany samotných zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy