Twitter hlásí nárůst uživatelů, ale jeho akcie dál padají

ČTK ČTK
29. 4. 2014 23:22
Akcie společnosti klesly o 8,5 procenta na 39 dolarů a její hospodaření je celkově ztrátové.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ISIFA

San Francisko - Americká internetová společnost Twitter v úterý oznámila, že si v prvním čtvrtletí vedla o trochu lépe, než se očekávalo. Zatímco koncem loňského roku firma zaznamenala 241 milionů uživatelů, nyní jich hlásí 255 milionů. Její akcie podle agentury Reuters přesto dále klesají.

Vedení firmy se sídlem v San Francisku zdůraznilo, že spolu s nárůstem uživatelů byly i její příjmy v prvním čtvrtletí o něco vyšší než finančními experty očekávaných 241,5 milionu dolarů, a to 250 milionů dolarů. Stalo se tak podle AP díky nárůstu reklamy.

Nárůst uživatelů a tržeb ale podle komentářů není dostatečný k tomu, aby uspokojil investory, které stále více znepokojuje výsledek úsilí Twitteru Inc. získat masy uživatelů. Akcie společnosti nyní klesly o 8,5 procenta na 39 dolarů a její hospodaření je celkově dále ztrátové.

Největší sociální internetová komunikační síť Facebook minulý týden oznámila, že celkový počet jejích uživatelů dosáhl koncem března 1,28 miliardy. Akcie Facebooku po zveřejnění čtvrtletní bilance vzrostly o tři procenta na 63,05 dolaru.

Šéf firmy Twitter Dick Costolo v únoru slíbil oživit zájem uživatelů po zjištění, že jejich počet klesl na nejnižší úroveň za poslední rok. Cena akcií společnosti se 6. února propadla téměř o čtvrtinu poté, co firma ohlásila prudké zpomalení růstu počtu uživatelů. Tržní hodnota podniku se tak snížila téměř o deset miliard dolarů (zhruba 200 miliard korun).

Společnost krátce před únorovou zprávou o počtu uživatelů oznámila, že počet jejích uživatelů se během čtvrtého čtvrtletí 2013 zvýšil o pouhých 3,8 procenta. To představovalo nejpomalejší růst od chvíle, kdy firma začala údaje o počtu uživatelů zveřejňovat. Tržby společnosti se sice ve čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobily na 243 milionů dolarů, firma však vykázala čistou ztrátu 511 milionů dolarů.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Firma zahájila provoz před sedmi lety a zatím nikdy nevykázala zisk. V posledních letech však zaznamenal silný růst tržeb, které pocházejí hlavně z reklamy.

Akcie podniku loni v listopadu vstoupily na newyorskou burzu s emisní cenou 26 dolarů. První den obchodování uzavřely s růstem o víc než 70 procent na 44,90 dolaru. Koncem listopadu se vyšplhaly na rekordní maximum 74,73 dolaru, od té doby ale postupně klesají.

 

Právě se děje

Další zprávy