Treichl míří mezi nejdéle sloužící generální ředitele v Rakousku, Erste Group povede do roku 2020

Václav Lavička
20. 9. 2015 14:50
Dnes třiašedesátiletý Andreas Treichl se ujal řízení spořitelny Erste v roce 1997, tedy jako pětačtyřicetiletý. V roce 2020 bude za sebou mít třiadvacet let ve vrcholové manažerské pozici. Erste Group vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu.
Andreas Treichl.
Andreas Treichl. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Třiašedesátiletý bankéř Andreas Treichl bude řídit Erste Group, majitelku České spořitelny, až do 30. června 2020.

Dozorčí rada mu "předčasně" prodloužila pětiletý kontrakt, který měl vypršet v roce 2017, o dalších pět let.

Usoudila, že je to "elegantnější řešení," než kdyby v roce 2017 rozhodla o prodloužení o pouhé tři roky, informuje tisková agentura APA.

Treichl, který se ujal řízení spořitelny Erste v roce 1997, tedy jako pětačtyřicetiletý, za sebou bude v roce 2020 mít třiadvacet let ve vrcholové manažerské pozici. Má tak nakročeno k tomu, aby se stal jedním z nejdéle sloužících generálních ředitelů v rakouské korporátní historii.

Rekord Treichl nezlomí

Rekordmanem se ale nestane. Tím je nedávno zesnulý Leo Wallner, který skoro 39 let řídil podnik Casinos Austria.

Druhým nejdéle sloužícím šéfem v Rakousku je Rudolf Gruber, bývalý generální ředitel dolnorakouského distributora elektřiny, plynu a vody EVN. Na odpočinek odešel po sedmatřiceti letech šéfování v lednu 2004. Ale loni v srpnu byl tento manažerský "nezmar" povolán do čela firmy EconGas.

Prodloužením Treichlova manažerského kontraktu skončily spekulace o dalších možných změnách ve vedení Erste Group. Zesílily poté, co ve funkci překvapivě skončil Michael Ikraht, předseda rakouského Svazu spořitelen, který platil za významného Treichlova "důvěrného spojence".

"Chceme zajistit, aby Erste Group pokračovala ve své úspěšné cestě v konkurenčním prostředí, které se nyní mění a je poznamenáno sílícími regulatorními tlaky," cituje list Die Presse Friedricha Rödlera, předsedu dozorčí rady Erste Group. Jak dodává, je velice rád, že Andreas Treichl je připraven ve své práci pokračovat.

"Práci si užívám"

Andreas Treichl se několikrát vyjádřil v tom smyslu, že si práci na vrcholovém postu opravdu užívá. Ale občas se také nechal slyšet, že by v pětašedesáti rád skončil. Když ho televizní stanice ORF během rozhovoru loni v létě požádala, aby tento určitý rozpor vysvětlil, odpověděl: "Často jsem říkal, že přestanu kouřit a vidíte, nepřestal."

Treichl po studii ekonomie na Vídeňské univerzitě pracoval v několika filiálkách amerického ústavu Chase Manhattan Bank. Určitou dobu řídil pobočku Crédit Lyonnais Austria.

Šéfem Erste se stal v roce 1997. Původně "šosáckou a konzervativní" spořitelnu s čistě lokálním záběrem postupně díky akvizicím přeměnil na jeden z klíčových ústavů ve střední a jihovýchodní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy